Kaniner och social evolution

När nya par bildas är det mycket vanligt att de, enligt en psykolog jag hörde, i början pippar som kaniner. Om detta beteende är betingat av en underliggande naturlig drift att fortplanta sig eller om det bakom ligger en slags strategi hos kvinnan, som går ut på att ge en hög belöning till mannen i början för att skapa en trohet som hon behöver under barnuppfostringstiden vet jag inte. Men klarlagt är också att denna aktiva period ganska snart avklingar.

Andra studier har visat att gifta män masturberar mer än ogifta. Prostituerade vittnar ofta om att deras vanligaste kunder är gifta män. Detta indikerar att män har ett större behov av sex än kvinnor och att behovet inte tillfredställs för gifta män i samma utsträckning som för singlar.
Här finns alltså en diskrepans i tillbud och efterfrågan inom många äktenskap som ofrånkomligen skapar spänningar. Varför är det så? Om evolutionen skapat ett system som inte harmoniserar med det sociala system vi själva konstruerat, hur ska vi göra då? Att gå starkt emot naturen brukar sluta med att naturen slår tillbaks. Hur skulle det drabba kvinnorna? Eller vårt sociala system? Hur lång anpassningsstid behöver evolutionen till något nytt som dikterats av sociala krav? Består det sociala systemet tillräckligt länge för att detta ska ske?
Jag hör aldrig dessa grundläggande frågor i diskussionerna om jämställdhet, prostitution, våldtäkt, kvinnors rättigheter och sexualitet med mera. Men jag saknar dem och jag är väldigt nyfiken på svaren.

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.