Ett dukkehjem

Alla är kapabla att döda en annan människa. Nästan ingen vill göra det. Men i trängda situationer kan vi alla förmå oss till det. Pojkar lärs och tvingas att inse och hantera detta faktum. Man lär sig att läsa och förutse situationer så att man aldrig ska behöva ta till denna yttersta nödlösning.

Flickor och kvinnor fostras i en bubbla där de får lära sig att endast onda människor över huvud taget är kapabla att döda. De lär sig därför heller inte att läsa och värdera potentiellt farliga situationer på samma sätt. Därmed lär de sig inte heller hur man ska undvika eller lösa sådana situationer utan våld.
Kvinnor är mer utsatta för våldtäkter än män. En bidragande orsak kan vara att de aldrig lärt sig denna urtida läxa, alla kan döda. Den som vill undvika att ställas inför det valet måste lära sig att undvika de situationer där det blir tvingande att välja.

Ett av de stora problemen i vår värld är kvinnors vana att ge sig på att tänka åt andra. Det är väl mödraskapet som format dem till att alldeles oombedda göra så. Barn med en förutseende mor har större chans att överleva, och så skapas överlevnadsvärde via det naturliga urvalet.
Särskilt problematiskt blir detta beteende ju mer makt kvinnorna får. För medaljens baksida är ju att i det närmaste ingen kvinna är beredd att i grunden försöka förstå och värdesätta andras åsikter och vilja. Nej, redan från späd ålder tillåts flickor leka med dockor och bestämma vad som rätt och fel i deras lilla värld. Som vuxna fortsätter de detta dockskåpsbeteende och kräver veto i stort och smått. Vana vid att bli oemotsagda tolererar de inga mothugg. Även om deras goda vilja blir tyranni i deras omvärld.
Det finns ett känt exempel från en sociologisk studie av ett svensk dagis, där flickorna skötte hela ruljangsen. Pojkarna behövde inte tänka själva, enligt forskaren. Jag har nu insett att de inte tilläts tänka själva. Men den slutsatsen har hittills ingen dragit. Jag tror att det är den mest korrekta. Åtgärder sattes in för att skydda och hjälpa flickorna, när åtgärderna istället skulle satts in för att skydda och hjälpa pojkarna.

Det här inlägget postades i Jämlikhet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.