Monopol, eller frihet på eget ansvar?

Häromdagen gick nykterhetsfanatiker till storms mot det man kallar alkohollobbyn. Men deras fanatiska argumentation visar bara att man inte alls förstått hur den nya verkligheten ser ut.

Offentliga monopol skyddar inte medborgarna. Spritmonopolet skyddar inte från alkoholism. Spelmonopolet skyddar inte mot spelmissbruk. Apoteksmonopolet skyddar inte mot drogmissbruk. Vårdmonopolet skyddar varken den allmänna hälsan eller patienternas plånböcker. Det fackliga avtalsmonopolet räddar inga svenska jobb. Inte ens det statliga våldsmonopolet skyddar folk från att bli utsatta för våldsbrott. Det enda de offentliga monopolen är till för, är att bevara den socialdemokratiska statsapparaten. Den skyddas dessutom av åsiktsmonopolet i statens och partiets medier och organisationer, samt i byråkratin.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.