Frihet på svenska

I Amerika kan de berätta om stubborn swedes, envisa svenskar som inte vill ändra sig. Man kan prata med dem utan att de protesterar. Men det går inte att med logiskt eller sakligt argument få dem att ändra sig.

De gör ändå som de alltid har gjort. Skiter i konsekvenserna eller tar straffet om de blir upptäckta.
På svenska debattforum hävdar alla bara sin egen åsikt. Något åsiktsutbyte sker inte. På amerikanska sajter berömmer man varandra för bra argument, utvecklar idéer och tankegångar tillsammans.
I svensk politik utvecklas ingenting. Det är bara partigängare och lojalister som rider sina egna käpphästar. Det finns ingen dialog med folket om vilka frågor som är viktiga eller på vilket sätt de är det. Ingen lyssnar, alla bara talar i munnen på varandra. När besluten är fattade ljuger man omvärlden rakt i ögonen och säger att alla var överens och att besluten är fattade med majoritet i god demokratisk ordning.
Här har friheten inget hem. Här tar man sig friheter så länge man kan och inte blir avslöjad. Men ingen står upp för den konstitutionella friheten som ska gälla lika för alla.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.