I medborgarnas tjänst

De borgerliga har ibland pläderat för en författningsdomstol som skulle kunna stoppa de sämsta förslagen i Sveriges riksdag. Sossarna har alltid varit emot. Men en första förutsättning för en användbar författningsdomstol är en riktig författning. Det har inte Sverige.

En författning är till för att garantera skydd för medborgaren, mot andra medborgare, mot sammanslutningar och inte minst mot det egna landets politiker och myndigheter. Därtill ska den klargöra medborgarens skyldigheter, inbegripande begränsningen av dessa skyldigheter.
Med en sådan författning på plats har en författningsdomstol en användbar kompass att orientera efter. Detta ger inga absolut hundraprocentiga garantier för att allt går väl. Men det ger rimliga förutsättningar för att medborgarnas individuella intressen och rättigheter ska bli korrekt hanterade.
Om sossarna vill stoppa nedmonteringen av försäkringssystemen, fackens rättigheter med flera delar av vad de uppfattar som välfärdsstaten. Då kanske de ska börja intressera sig för en bra författning och en självständig författningsdomstol.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.