Jämlikhet eller privilegier

Morgan Johansson tog i SvD i veckan upp en viktig kamp i det demokratiska samhället, den mot vidskepelse. Men vad han missade, något som de som nu hoppar på honom för hans inlägg också undviker, är den avgörande skillnaden mellan religioner och demokrati.

I en demokrati får de styrande sitt uppdrag från sina medmänniskor och hålls ansvariga inför dessa medmänniskor. I ett religiöst samfund hävdar de styrande att de fått sitt uppdrag från Gud och att de endast svarar inför denna gud för sin gärningar. Den springande punkten är alltså att religionerna är antidemokratiska.
Men det är inte förvånande att det finns människor som är beredda att utnyttja demokratins friheter för att via religioner tillskansa sig odemokratisk makt. Det kommer alltid att finnas människor som anser att just de är värda privilegier som resten av mänskligheten inte tål eller förtjänat. Lika väl som krig mot utomstående fiender kan vara nödvändigt för en demokratisk stat, så är kampen mot dessa inre fiender nödvändig för ett demokratiskt samhälle.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.