Jag är inte islamofob, men…

Jag är inte islamofob, men jag starkt islamskeptisk. Precis som jag är kristendomsskeptisk, judendomsskeptisk. Ja, det vill säga, jag är helt enkelt ateist. Däremot är jag inte asaskeptisk på samma sätt, ty jag ser berättelserna om asagudarna inte som något försök att beskriva gudomlighet. Det är istället en exempelsamling av arketyper, vilka utarbetats och traderats för att våra förfäder skulle ha som vägledning för olika livsval, kanske till och med livsstilsval.

Men nu döms äldre medelålders personer och pensionärer i Sverige till villkorlig dom och böter för hatbrott när de uttalar skepticism inför islam. PK-eliten och även domstolar tycks betrakta det som islamofobi att vara skeptisk. Men en fobi är just en psykisk åkomma, som agorafobi eller araknofobi. Inte dömer vi människor med sådana fobier till fängelse eller böter. Varför ska islamkritiska människor i Sverige idag inte få vara skeptiska? Varför ska inte deras religionsfrihet få omfatta ateism och all sorts frihet från religion, exempelvis islam? Varför etiketteras deras skepticism  i media med sjukdomsstämpeln fobi?

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter, ECHR, har nyligen avgjort ett fall som vandrat hela vägen från österrikisk tingsrätt ända upp till högsta europeisk instans. Utslaget är att en kvinna döms till böter för att ha talat nedsättande om religion (islam) och därigenom riskerat att göra dess anhängare upprörda, vilket skulle kunna äventyra den religiösa freden i Österrike. Ann Heberlein har skrivit en tillräckligt bra artikel om den historien, så jag behöver inte lägga ut texten om det.

I Frankrike säger den avgående inrikesministern, Gérard Collomb, att han är orolig för ett inbördeskrig orsakat av situationen i utsatta områden. Eliten och de bedragna massorna föredrar den tystnad Paul Simon varnade för.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Jag är inte islamofob, men…

 1. Sten-Arne Persson skriver:

  Häxbränningarnas tillskyndares gener verkar inte ha skrumpnat. Nu är de på gång igen statens avlönade näthatsgranskare och tillika djurplågare m.m. Få se om länken nedan funkar.

  https://www.google.se/search?source=hp&ei=U0qvW7O_KI2trgSw-qfICA&q=youtube+Christina+%C3%96berg&oq=youtube+Christina+%C3%96berg&gs_l=psy-ab.12…4360.50543.0.55743.25.22.0.3.3.0.111.1453.21j1.22.0….0…1c.1.64.psy-ab..0.23.1320…0j0i131k1j0i10k1j33i160k1j33i21k1.0.m5olBCqnd88

  • Thomas Gunnarson skriver:

   Alla är vi religiösa… en del på sitt sätt och en del på annat sätt. Djurrättsaktivister på sitt sätt. Ett sekulärt samhälle kan inte fungera bara… Rom är en beskrivning av problemet. Så länge Rom expanderade och romarna var störst, bäst och vackrast så behövdes inget religiöst kitt, men när Rom hade nått sina yttersta gränser krävdes ett psykologiskt kitt, en ”förklaringsmodell” som kunde hålla ihop romarriket och det blev den tidens tankemönster som Konstantin med hjälp av sin politiska styrka formulerade i det vi kallar Bibeln… Katolska kyrkan skapade ett system som överlevde olika politiska förändringar och höll ihop västvärlden/Europa trots olika politiska förändringar fram till i vår tid. Sedan franska revolutionen har förändringarna gått ännu fortare och det kitt som höll ihop Europa och väst har nu tappat sin sammanhållande funktion, tycks det, och vad det innebär blir vi nu varse…

 2. Jan Andersson skriver:

  Om man inte har någon kunskap och åsikt alls om religioner och ideologier så kvittar det väl lika vilken tro en infödd svensk eller nyanländ invandrare har? Sverige är ett sekulärt land och många svenskar är skeptiska till alla former av religiös tro på orimligheter, men har kanske om man skrapar på ytan inte så svårt att identifiera kristendomens levnadsregler som grunden och förutsättningen för västvärldens utveckling. Därför är vi också rationellt ointresserade av att en ny religion skall ta över och styra folks beteenden åt något annat håll än det som under lång tid visat vara mest gynnsamt för västvärldens medborgare.

  Men de som är marinerade från födseln i en annan tro förstår inte eftersom det inte finns något rationellt i en religion, istället är det tankeflykt och önsketänkande som motvikt åt det rationella; något för den högra emotionella hjärnhalvan också när den logiska vänstra är fullproppad. Jag har blivit åthutad av en synnerligen logiskt tänkande indier för att ha flinat åt en grällt målad gipsfigurin föreställande elefantguden Ganesha.

  Till skillnad från kristendomen är islam också som bekant också en militant politisk ideologi, förklädd som religion, en varg i fårakläder. Svensken måste lära sig att denna ideologi när den praktiseras, liksom kommunism, fascism, nazism och kanske socialism, feminism och globalism, inte vill sina motståndares väl. Budskapet måste tvingas in, men vi saknar alla en tredje hjärna som kan hantera icke-rationellt och samtidigt icke-emotionellt tänkande. Den nomenklatura som förespråkar och driver fram dessa ideologier tänker däremot högst klart och rationellt, eftersom de tjänar stor makt och mycket pengar under sin utmätta tid vid smörgåsbordet, tills allt är uppätet och tomt.

  • Thomas Gunnarson skriver:

   Det är bara när man utifrån kan betrakta sin egen tro som man inser att man har en tro… Den svenska inställningen till kontinental kristendom präglas av reformationen i svensk tappning (möjligen också den nordtyska pga de gamla svenska kontakterna). Därför känns svensk pragmatisk inställning på logisk, men är precis som du menar lika kategorisk som vilken indisk åsikt som helst. Att religiösa åsikter är politik finns det väl inget bättre exempel på än just Islam. Eftersom det tydligen inte finns någon moralisk kompass inom Islam utom bara svärdet, så skapar Islam bara ett klassamhälle byggt på just svärdet. Fritt från allt moraliskt ifrågasättande, som ändå var Jesus grundtanke och som aldrig funnits i skandinavisk kultur. https://ledarsidorna.se/2018/10/slow-culture-varfor-den-svenska-politiska-debatten-ser-ut-som-den-gor/

   • Mats Jangdal skriver:

    Erik har mycket förtjänstfullt klarlagt en del särarter i svensk kultur (trots att vi enligt Mona ingen har). Den kristna kyrkan har en stor skuld till att Sverige kommit på avvägar från sitt ursprung. Då menar jag både katolicismen och Gustaf Wasa och Martin Luther.
    Det citat Erik lyfter fram som exempel känner jag däremot mer igen från bondepraktikan och folkliga ordspråk och talesätt, varav många går tillbaks till förkristen tid. I min släkt och uppväxt har dessa varit viktigare än kyrkans ord. Det är åtminstone vad jag trott, men om Erik har rätt har jag levt i en parallell hednisk verklighet till den lutherska inskränktheten.

 3. Jan Andersson skriver:

  Givetvis, den som tar avstånd från till exempel Islam måste kunna föreställa sig ett bättre alternativ. Och vad kallar man alternativet? Är det kristendom, ateism, sunt förnuft? I Sverige behöver vi inte motivera ett sådant ställningstagande, eftersom frihet från alla läror för mig och många andra är vårt nirvana redan i livet, men i andra kulturer måste man tillhöra något samfund eller kyrka för att betraktas som fullt tillräknelig. Kanske är det just vår långa kyrkogångsplikt som gjort oss så sekulära?

  Det ligger mycket i vad Erik van der Heeg skriver, men det är inte hela eller ens halva sanningen. Folket avskydde kyrkogångsplikten, utom de som såg chansen att stiga i samhällsklass och bli kyrkvaktmästare. Efter jordreformen 1850 fick många så långt till kyrkan att prästen fick se genom fingrarna med dem; men kanske kunde de vara så goda och komma till nattvarden en gång om året för att han skulle ha full koll på familjerna för folkbokföringens skull?

  Många svenskar drog till Amerika för att slippa kyrkan och prästerna, och spottade tvi vale på kajen innan båten avgick. Frikyrkans framväxt speciellt i norra Småland var en kraftig protest mot statskyrkan och sockenprästerna. Albert Engström och Fritjof Nilsson Piraten driver ofta med prästerskapet i sina folklivsberättelser.

  Olof Palme lät minsann inte som någon kyrkans man och gick snabbt till personangrepp om det behövdes för att vinna alla debatter. Snarare är det hans framgångsrika retorik som gjort det möjligt i svensk politik att svartmåla sina opponenter när argumenten tryter.

  Jag såg vad jag minns var den första TV-sända valdebatten i Sverige mellan Tage Erlander (S) och Gunnar Hedlund (C) på sextiotalet. Båda hade lustiga röstlägen och än värre blev det när de började hetsa upp sig, men det var bara skådespeleri eftersom båda bröt ut i skratt samtidigt efter några ordväxlingar och TV-producenten fick bråttom att växla bild. Som svensk kände man plötsligt ett större förtroende för dessa gubbar sedan; politiken var de redan överens om, men de var usla debattörer.

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  ”Utslaget är att en kvinna döms böter för att ha talat nedsättande om religion (islam)”?

  Hon tillhörde förmodligen inte den socialistiska eliten ej heller den oåtkomliga, ostraffbara journalistkåren?

  Ut ur EU, Swexit med det snaraste.

  Idag har svenska folket genomlevt 49 dagar och socialisterna kliar sig fortfarande i huvudet.
  Är det inte underbart med ”reformfria” dagar. I morgon skall jag fira den ”50 reformfria” dagen,
  fantastiskt. Kanske blir Sverige och svenskarna värda att försvara. Men då skall vi rensa ut tjuvar och bedragare, Börja i toppen!

 5. Jan Suhr skriver:

  Det är väl inte heller långt borta att man blir dömd för att vara klimatskeptisk…

  • Dandersan skriver:

   Det vore kul med en sådan anmälan. Det hade tvingat fram en objektiv granskning.
   Nytta mot skada från fossil energi.
   Det har visats att den påverkan som sker är främst uppvärmning i kalla regioner under kalla årstiden. Något som knappast skapar en tyngd i klimatskålen!

Kommentarer är stängda.