Pensionsbluffen

I SvD 3/6 skriver Mats G Nilsson (m) att de har rättat till felen i pensionssystemet. Detta är långt ifrån sanningen. Det kan liknas vid avtalsbrott att ändra pensionsvillkoren för dem som redan hunnit halvvägs igenom sitt arbetsliv, när ändringen införs. Födda 1954 och senare. Ändringen innebär förenklat att tidigare var den sist intjänade kronan viktigast för pensionens storlek. Nu är det den först intjänade som är viktigast. Att hinna kompensera för detta i slutet av sitt yrkesliv är inte alls möjligt för många.

Dels så är propagandafrasen ”alla inkomster under hela liver är pensionsgrundande” fullkomligt falsk och missvisande. Den är falsk med avseende på golvet, taket och tidslinjen. Att hålla fast vid det uttrycket, den argumentationen är ohederligt. Det kan endast uppfattas som att man inser att man gjort fel, men vägrar erkänna det.
Golvet fungerar så att från första intjänade kronan betalar man till pensionssystemet. Men man får inte pensionspoäng förrän man nått upp till golvet. Man betalar men får inget för det.
Taket fungerar så att när man tjänat över ett visst belopp så tvingas man fortsätta betala till pensionssystemet, men man får inga ytterligare pensionspoäng. Man betalar men får inget för det.
Med tidslinjen menar jag det faktum att man vid ojämna inkomster, exempelvis betalning för projekt som löpt på flera år kan fördela den ackumulerade inkomsten över flera beskattningsår så att man slipper skyhög marginalskatt det år inkomsten faller ut. De år man då för tillbaks beskattningen till betalar man även till pensionssystemet. Men man får inga pensionspoäng. Man betalar men får inget för det.
I flera decennier har man från alla partier talat om att rätta till detta, men inget sker. Jag misstänker att de grupper som drabbas, främst småföretagare, konstnärer och idrottsmän är en för svåridentifierad väljargrupp så att alla partier antas missgynnas i lika grad av deras antipatier. Trots att det handlar om hundratusentals människor låter man dessa orättvisor bestå. Kan det vara dessa brister Göran Persson menar när han säger att det kommer att bli ett himla liv när folk förstår vad politikerna har gjort?
Nej, Mats Nilsson, Ni har sannerligen inte rättat felen i pensionssystemet! Vid en redovisning som Jan Hyttring höll för oss centerpartister i mitten 90-talet påtalade jag alla dessa fel. Han avfärdade min kritik med att jag hade fel. Men det kommer allt oftare rapporter om att precis det jag såg direkt vid första påseende är problematiska fel inbyggda i det nya systemet. Låt vara att en del är ärvda från det gamla.
Det kommer att bli så mycket väsen kring detta att det är högst osäkert om min generation verkligen kommer att gå i pension med de villkor som nu sägs gälla. Ett av skälen till att få folklig acceptans för den längre intjänandeperioden för full pension var just argumentet att hela livsinkomsten skulle räknas, från första till sista kronan. Skyll inte på mig om framtidens bankrånare kommer med käpp eller rullator.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, äldre text och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.