I klorna på systemet

Politikerna måste börja ta byråkratins hot mot demokratin på allvar. Några exempel. I västerbotten har en bonde köpt stödrättigheter. Efter ett tag upptäcker att jordbruksvereket att säljaren lurat honom på en mindre del av arealen. Verket beslutar sig då för att förfölja köparen. Trots att bonden får rätt redan i första instans när han överklagar jordbruksverkets beslut. Verket fortsätter att överklaga i varje instans de kan finna. De får bakläxa varje gång, ändå vill de inte erkänna att de gjort fel.

Försäkringsöverdomstolen har ändrat försäkringskassans beräkning av SGI (sjukpenninggrundande inkomst) Nu tvingas en egenföretagare som återför fonderade pengar till beskattning betala full ersättning till sjukförsäkringssytemet. Men företagaren får ingen SGI för den del han betalar in som kommer från de fonderade medlen. Redan tidigare har det varit så att företagare går miste om pensionpoäng när deras företag går för dåligt, så att de pengar de betalar in till pensionssystemet hamnar under brytgränsen. Men de blir också straffade när affärerna går bra och de betalar in mycket i skatt och hamnar ovanför en andra brytgräns och inte får några extra pensionspoäng för överskjutande belopp. Ren och skär stöld är det som myndigheterna på detta vis begår inom försäkringssystemet.

Makarna Roos i Moheda, som äger skog nära ett naturreservat får all sin skog förstörd för att reservatet odlar granbarkborrar som sprids till makarnas skog. De får ingen ersättning utan tvingas betala dyrt för sanering av sin skog, samtidigt som statens reservat är undantaget från sanering. Dessutom blir virket i makarnas skog värdelös, så där kan de inte hämta några pengar till den sanering de är skyldiga att göra.

Gång på gång i ärende efter ärende driver myndigheter sin egen politik, fjärran från såväl medborgarna som politikernas möjlighet att få rätsida på verksamheten. Land kan inte med lag byggas om det är så lagarna ska tolkas.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.