Ring, klocka, ring!

När vi svenskar äntligen fick tro vad vi ville om religion och straffet för hädelse togs bort, tyckte vi att det var fult att lura barn. Så vi blev snabbt ett av världens mest sekulariserade samhällen.
När andra världskriget tog slut och nazismen slutligen förlorade ansiktet, tyckte vi att en av deras onda gärningar var att de lurat barn med organiserad hjärntvätt i sitt hitlerjugend. När berlinmuren föll och med den kommunismen, tyckte vi att en av dess onda gärningar var att ha lurat barn i organiserad hjärntvätt. De kallades pionjärer.
I 40 år har experterna på socialstyrelse och livsmedelsverk hänvisat till andra experter och hävdat att det är bevisat utom varje tvivel att fett och kolesterol är skadligt. Vi är några som aldrig trott på dem. Nu kommer fler och fler, bättre och större studier som visar att de inte förstod vad som var vad när de för många år sedan började sitt korståg. Det finns en lärdom att dra av detta. Gör ni det? Kommer vi, mänskligheten i stort, någonsin att göra det?
På senare år har barn skrämts att tro på Jordens undergång. De har i skolor och på dagis engagerats i teckningstävlingar, små teaterstycken och musikframträdanden för att deklarera hur synd det är om Jorden. De har lurats att tro att allt liv kommer att utplånas om inte en liten temperaturökning stoppas. Trots att dessa domedagsprofetior går på tvärs mot vad som i skolan lärs ut i grundläggande kunskap om jordens och arternas historia, om evolutionen med mera, så är det klimathotet som fått agera riktmärke.
Man har lurat en hel generation barn och ungdomar. Nu har falsariet avslöjats i Climategate. Men många vuxna vill inte erkänna att de själva varit lurade eller att de fört lögnen vidare till barnen. Är det tillåtet att lura barn nu?
Nej, låt oss hoppas på en tillnyktring än en gång och att de som gjort de värsta övertrampen erkänner det och ber om ursäkt. Det är både barnen och sanningen värda.
Varje år när jag hör Nyårsklockorna är det en strof jag längtar mest av allt att få höra, ”Ring lögnens rike ut!”

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.