Norge störst på gas

Vattenmelonerna, alltså miljömupparna som med gröna argument vill införa röd diktatur, gör sitt bästa för att misskreditera det naturliga steget (oops, nu vände jag på betydelsen av ett av deras propagandauttryck), nämligen att fortsätta använda fossila bränslen så länge det är effektivaste, billgaste och enklaste alternativet. Det som skrämmer dem mest för tillfället är gas, naturgas.

Med nya metoder att leta och utvinna gas har man konstaterat enorma mängder tillgänglig gas. USA täcker redan mer än sitt eget behov. Frakking är den mest omtalade av de nya metoderna för utvinning av gas. Den används i skifferberg.

Nu har man i England konstaterat enorma mängder gas i sin berggrund och inom sin ekonomiska zon i Nordsjön. Gasen kan bli räddningen för det England som varit på vippen att svälta ihjäl sig själva med missriktad energipolitik. Kol och kärnkraft har straffats ut och vindkraft subventionerats och tvingats fram. Det vansinnet har nu fått ett moratorium.

Norge har utan uppmärksamhet i Sverige seglat upp som världens största gasproducent, större än den kända jätten Ryssland. En gaspipeline genom Sverige borde diskuteras och är mer motiverat än den ryska gasledningen förbi Gotland och mer motiverat än de grova likströmsledningar man bygger och planerar bygga till kontinenten.

Det underförstådda argumentet mot fossila bränslen, alltså den egentliga anledningen till att man vill minska användningen, med svepskälet om global uppvärmning, är geopolitiskt. Europa har haft dåligt med egna bränsledepåer och har sedan oljekriserna på 70-talet letat med ljus och lykta efter alternativ till att vara beroende opålitliga, odemokratiska, ofta muslimskt styrda oljestater.

Med egen gas i Europa faller det argumentet, beroendet upphör ju! Nu blir det möjligt att förhandla om pris och tillgång utifrån en jämnstark position. Dessutom har gasen den fördelen att den är så ren att den släpper ut mindre CO2 och färre andra föroreningar än olja och än större är skillnaden mot kol.

Detta är utsikter som skrämmer vattenmelonerna. Så nu skramlar de för att förmå EU att förbjuda frakking, metoden som skulle användas för att befria Europa från oljeshejkerna. Trots en bedövande konformism i svenska PKP (= MSM = Politiskt Korrekta Pressen) börjar det öpnnas glipor i fasaden. Sture Åström i Helsingborg har länge stångats mot enfalden i PKP. Då och då har han fått in mindre artiklar eller genmälen. Nu har lyckats få in en större artikel på central plats i Sydsvenskan. Redaktör Eva Rothstein vill tydligen inte vara sist på bollen när de etablerade media ska ta sig in i matchen igen.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Norge störst på gas

 1. Thomas skriver:

  Hmmm…
  Hur går det resoenmanget ihop med äganderätten?
  Ty med fracking så blir nog grundvattnet sabbat….
  Hos grannen.

 2. mats skriver:

  Jo, jag har sett gott om sådana farhågor, men inte en enda gång sett några konkreta fall där det hänt. Med den rättskultur med stämningar som de har i USA skulle borde det redan ha inträffat om risken är stor. Med Nordsjögasen är risken obefintlig, där finns ju ingen människa som hämtar sitt dricksvatten långt ute under havsbotten.

  • Thomas skriver:

   Ja, i Nordsjön är det ju klart…
   Men på land… Hmm…

   Jag funderar inte så mycket på klimatköret, ty man kommer att använda alla former av energi tils systemt stannar…
   Oavsett hur det eventuellt kan påverka klimatet.
   Det gäller människan såväl som alla andra varelser, så exploaterar man sin omgivning så länge det går.

   Billig energi gynnar maktkoncentartionen i världen och skapar på sikt en global maktelit enligt mönster från Starwarsfimerna eller Alienfilmerna…
   Ofrånkomligt.

   Har man tur kanske man bor på en plats utan exploateringsmöjliga naturresurser…
   Då får man vara i fred.

   • Thomas skriver:

    Det fanns en karta över möjliga frackingområden inom EU…
    Om jag läste rätt så fanns det möjligheter i Viken.
    Alltså på båda sidor om Oslo…

    • mats skriver:

     Svenska politiker vill inte veta och vill inte att folket ska veta om eller hur mycket gas vi har.

   • Mats Jangdal skriver:

    Jag förstår inte riktigt hur du får det till att billig energi gynnar maktkoncentration. Historiskt har ju alltid makten önskat kontrollera tillgången på energi, inte minst genom att hålla priset uppe.

    • Thomas skriver:

     Goda kommunikationer gör att man kan kontrollera folket.
     Som Anna Lindh (tydligen) sade:
     ”Maten skall inte produceras där den konsumeras..”
     Hmm…
     Utan goda kommuniksqtioner så kan man aldrig klara det.

  • Thomas skriver:

   Jag har jobbat med brunnsborrning de senaste åren och nog fasicken påverkas grannar av borrning..
   Och då är det bara 100 meter djupt…
   Tänk då i skifferlager där grundvatten rör sig mer horisontellt och man perforerar marken…
   Hmmm…
   Bergvärme är ju betydligt djupare i Sverige.
   I Tyskland måste hålen säkras vid värmepumpar. Mestadels med bentonit.
   Men då tyska hål inte är lika djupa som svenska så funkar det.
   I Sverige har man inte dessa regler så hål på flera hundra meter är vanligt och då cirkulerar vatten åt alla håll…
   Att säkra med bentolit kanske inte fungerar i så djupa hål….

   • mats skriver:

    Gasen är ju det värdefulla man vill åt, så det vore dumt att låta den smita iväg. När man lyssnar på bolagen som utvinner gasen säger de sig ha löst sådana problem. Jag kan dock inte bedöma hur väl de lyckats.

Kommentarer är stängda.