Upp till kamp mot avtalen!

Om nu svenska regler ska gälla när lettiska byggjobbare kommer hit och jobbar för ett lettiskt företag, vilka regler ska då gälla för svenska ingenjörer när de åker till Malaysia, Vietnam eller Peru och jobbar för ABB eller Skanska? Menar ni allvar med att det är det landets regler som ska gälla tror jag det blir ont om svenska ingenjörer som anser sig ha råd att åka på sådana jobb.

Det vore bra om fackets avtalsmonopol, eller är det kanske ett avlatsmonopol? försvann och ersattes av lagstiftade minimilöner. Tillsammans med en mängd andra förändringar skulle den svenska arbetsmarknaden kunna bli mycket mer dynamisk och underlätta såväl inträde på arbetsmarknaden som förflyttning både mellan nya jobb och företagande. Följden av detta skulle bli kraftigt minskat behov av konstlade stödåtgärder. Skatten skulle kunna sänkas eller läggas på sjukvård eller försvar om så önskas.
Men det bästa av allt är att friheten skulle öka. Nu protesterar vän av sosseordning. ”Det är väl ingen frihet att eftersträva om osäkerheten ökar? Om jag inte kan veta säkert som amen i kyrkan att jag ska vara på jobbet prick klockan 07.00 varje dag och exakt vad jag ska göra hela dagen, så känns det osäkert och oroligt och tillvaron flyter fritt omkring.”
Men snälla lilla sossevän på sådana villkor jobbar även slaven. Och slaven är väl ändå inte fri? Denna säkerhet är väl inget acceptabelt substitut för frihet? Nej den skeva tolkning av frihet som sossarna beskriver för oss, är avsedd att låsa in folk på sina jobb så att sossarna kan fortsätta att styra landet utan att folk lägger sig i sina egna angelägenheter. Arbetarklassen ska veta hut och göra som nomenklaturan säger åt den.

Det här inlägget postades i Frihet, äldre text och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.