Bad Guys & Good Gals

Vad måste liberalismen göra för att visa att det är en vital modern politisk filosofi? Hur ska äganderätten behandlas?
Jag tror att man måste visa att jämlikhet fortfarande är en större och viktigare fråga än jämställdhet. Jämlikhet är inte på långa vägar uppnådd i vårt samhälle. Visserligen gör inte lagarna skillnad på om man är rik eller fattig. Men media gör idag större skillnad på om man är rik eller fattig, känd eller okänd. Media befrämjar ojämlikhet. Man rättfärdigar sin existens genom att göra skillnad på dem som är kända och läsarna som antas vara okända. Det ouppnåeliga livet i glamour görs till åtårvärd norm. Medan vardagligt arbete, förnöjsamhet i en nära vänkrets utan offentlig bevakning görs till något töntigt och motbjudande. Media desavouerar den politiska strävan efter jämlikhet. Man diskriminerar det vanliga, det normala.
Å andra sidan lyfter media ofta fram jämställdhetsfrågor. För att det är enkelt, med tydliga good guys och bad guys. Män är bad guys och kvinnor good guys. Varken män eller kvinnor kan byta sida. Jämställdhetsdebatten är en falsk beskrivning av jämlikheten. Men den passar media som hand i handske, för den är enkel, behöver inte förklaras. Alla vet vilka som är män och vilka som är kvinnor. Myten, berättelsen, om jämställdhet kan alltid byggas på med nästa kapitel utan rekapitulation. Vilken läsare som helst kan hoppa in var som helst i vilken text som helst och veta vilka som är bad guys och vilka som är good guys. Därmed gör media ännu större skada på samhällets önskan om jämlikhet än när de bara ägnar sig åt pengar och kändisliv. Media diskriminerar kön, alla som avviker från deras underförstådda eller uttalade fördommar om könen. Den tredje statsmakten uppträder inte jämlikt.
Här finns ett gigantiskt arbetsfält för liberala aktörer, tänkare och skribenter. Det gäller att behålla fattningen när liberalismen och dess honörsord, Frihet, Jämlikhet och Rättvisa blir smutskastade från både höger och vänster.

 

Det här inlägget postades i Jämlikhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.