Hemundervisning

I utländska medier väcker det uppmärksamhet att hemskolning är förbjudet i Sverige. Det är den judiska familjen Namdars trassel med att få tillstånd för hemskolning som förbluffar. De deltar hemifrån i en internetbaserad skola. Men det är inte godkänt i Sverige. Här får barn absolut inte undervisas hemma. Skolminister Björklund har skärpt kraven på den punkten. Här ska alla barn delta i samma likriktande skolsystem. Jag förmodar att han som liberal ligger och vrider sig i sängen om natten, när han ska få ihop sin frihetliga individbejakande ideologi med en kollektivistisk tvångsideologi. Nej, kanske inte han, men hans partikamrater.
Hemundervisning för vuxna har vi haft länge, ända sedan Hermods brevkurser. Idag kan man läsa på universitet utan att någonsin sätta sin fot där. Det kallas distansutbildning och tar internet till sin hjälp. Det är ett smart sätt att använda tekniken.

Jag ser egentligen endast två problem med hemskolning och annan individualiserad undervisning. Det ena är att barnen betraktas som föräldrarnas egendom och därför kan tillåtas bli utsatta för vilken indoktrinering eller vanvård som helst. Även barn är individer och medborgare, deras rätt till självförverkligande får inte begränsas ens av deras föräldrar.

Det andra problemet är om någon kommun eller offentlig skola skulle få för sig att vägra ge undervisning eller skolskjuts till elever som bor långt från skolan, eller till elever med funktionsnedsättning, att det där får föräldrarna sköta med hemundervisning. Din rätt till undervisning ryms inte inom budget.

Att sedan hemundervisning av barn ställer lite speciella krav på föräldrarna är en annan sak. Det handlar om att vara närvarande med barnen och fostra dem, när inte skolan gör det. Det handlar om arbetsmarknadsanpassningar eller yrkes- och karriärval som gör det möjligt att hemundervisa sina barn. Inte minst handlar det om ett politiskt-filosofiskt debatt- och samhällsklimat som inte nedvärderar föräldrar som är hemma med sina barn.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Hemundervisning

  1. Alma skriver:

    Barnen har skolplikt. Färöldrarnas ansvar är att de ska göra läxor och genomgår alla skolämnen på bästa sätt.Jag tycker att risken till vanvård och misshandel av barn är mycket större på förskolor och skolor än hemma. Det är säkert folket är mer benägna att trakassera främmande barn än sina egna Förstår du inte? Socialtjänstelag måste förändras i samband med detta. Eftersom så som det ser ut nu, barn och föräldrar har inte lika rättigheter vis-a-vis tjänstemän och ensamstående. Om till ex.en främmande anmäler anonymt eller en tjänsteman från kommunenoch förtalar samt grovt kränker/utsätter för hot och trakasserier barnen &deras föräldrar,då riskerar de inte någon polis pådrag och fängelse, inte ens någon åtal. Däremot barnen och föräldrar riskerar sina liv och förstört reputation/förstört skolgång.

    • mats skriver:

      Jag förstår att det är mer än en sak som måste ändras när man börjar röra i en sådan fråga. Något som jag envist hävdat ända sedan 1974, när tjänstemannaansvaret togs bort, är att tjänstemannaansvaret måste återinföras.

Kommentarer inaktiverade.