Avreglera mera

The Heritage Foundation har räknat ut att Sverige är det land i världen som avreglerar mest och snabbast. Det kanske är sant. Men det ökar inte friheten, om någon trodde det. Vårt korporativistiska system går i motsatt riktning vad gäller individuell frihet.
Här härskar kraven på legitimation och behörighet, framför allt för de enklaste sysslorna. De som går fria är jättarna, facken, storföretagen och byråkratin. En rörmokare eller en lastbilschaufför måste förnya sin behörighet. Åtminstone om de vill jobba på en arbetsplats med kollektivavtal. Ja, just det, de är fast i ett kollektivt förtryck.

En egenföretagare kan gå kursen för maskinbehörighet och bli godkänd för allt. Men sedan kan han inte börja jobba som maskinförare i sitt eget företag. Nej, två års arbete under ledsagning av en erfaren kollega, inom kollektivavtalet, det vill säga som anställd, innan han kan jobba för sitt eget företag. Eftersom 99% av alla arbetsplatser i Sverige har kollektivavtal så är småföretagarvägen vanligen stängd för ungdomar och för andra nya i branschen. Det är här avregleringarna behövs som mest.

Men en läkare som tar examen vid 25-30 år kan lägga sig på sofflocket i 40 år och sedan träda in i yrket utan kontroll. En man i Värmland led av strupcancer 2011. Han passerade 30 läkares ögon innan någon slutligen begrep hur det stod till. Tre veckor senare var han död. Landstinget i Värmland beklagar det inträffade och säger att man ska ta till sig av kritiken från Socialstyrelsen. Nog är det väl märkligt att svensk sjukvård inte kan ställas till ansvar för kvaliteten i det arbete de utför?
Ledarna för de börsnoterade företagen behöver ingen företagarlegitimation, inget yrkeskompetensbevis på att de är duktiga ledare. Aktieägarna nöjer sig med börskursen, men samhället kan inte ställa krav på komptens eller behörighet i förväg.
Byråkraterna behöver aldrig redovisa för allmänheten att de sköter sitt arbete bra, att de behandlar medborgarna korrekt eller att de förnyar sina kunskaper. Byråkrater kan till och med skifta arbetsuppgifter och lära sig de nya rutinerna på plats, med full lön som oftast är högre.
Politiker behöver inte redovisa några kunskaper i politisk filosofi, juridik, ekonomi eller förvaltning innan de kan väljas. Inte ens allmänbildning behöver de ha.

Samhällets elit månar om sin topp. Därför vill de inte släppa sitt grepp om undersåtefieringen av oss andra.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Avreglera mera

 1. Errbe skriver:

  Byråkratierna infiltreras metodiskt av aktivister med egna politiska mål. DDR-kommunister i grön förklädnad är mer besjälade av att bestjäla medborgarna än att betjäna dem.

  De förbjuder hederligt folk att klippa gräsmattan och ställa ut en soffa på sin egen mark, eftersom det skulle innebära en ”privatisering” av marken ! ! Den skulle nämligen vara ”allemansrättsligt tillgänglig”.

  I nådens år 2012.

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Någon kommer att begära Ditt huvud på ett fat Mats. Du skapar oro i det socialistiska så kallade folkhemmet.
  Inlägget är en mycket precis beskrivning av hur medborgrna fungerar i riket!

  • mats skriver:

   Då kräver jag minst samma skydd som vargen!
   Visst måste det vara bekvämt att tillhöra nomenklaturan och kunna kräva av all servicepersonal (oss undersåtar) att vi ska vara legitimerade och certifierade för allt, så att de ska slippa befatta sig med detaljerna i verkligheten. Men vi kan inte kräva reciproka prestationer och skyldigheter.

Kommentarer är stängda.