Sexrisker

En svensk undersökning har visat att tidig sexdebut är kopplat till ökat riskbeteende. Man har inte visat hur kopplingen ser ut och har vad jag förstår inte heller haft den ansatsen. Det är ungefär en tredjedel av såväl pojkar som flickor som har sin sexdebut vid 15 år eller tidigare. Dessa uppvisar ungefär dubbelt så stor förekomst av att röka, dricka alkohol, ta droger, råka i slagsmål eller få skador som kräver medicinsk vård. De som haft tidigt sex trivs också sämre i skolan.
Ja, vi vet att normal sexdebut sker mellan 14 och 18 år. Jag gissar här utifrån information som förekommer i media och från egen och bekantas uppgifter. Jag tror att jag i min gissning ligger något så när rätt.

Man kan vända på frågan om risk. Vad är det för risker förknippat med tidig mognad och tidigt vuxenbeteende? För vi kan väl enas om att sex är att betrakta som ett normalt inslag i ett vuxenliv.

En uppenbar risk är att man inte blir behandlad som den färska vuxna  man är, utan blir behandlad som ett barn. Sådant skapar naturligtvis en enorm frustration över sin situation. En frustration som kan resultera i beteenden avsedda att bryta sig ur den frustrerande situationen. Det finns stor möjlighet att dessa provocerade beteenden medför en ökad exponering för risker av allehanda slag.

För dem som begått en tidig sexdebut och gillat det kan inte ett visst begär efter mer sex uteslutas. Detta i synnerhet om debuten inte var en tillfällighet, utan mer en medveten handling motiverad av en mognadsprocess som förberett och inriktat individen på ett aktivt sexliv. För de flesta ungdomar motsvarar inte tillgången på sex efterfrågan. Det ökar risken för att man tänker mer på sex istället för på skolarbetet. Sökandet efter chans till sex ökar naturligtvis riskerna på andra områden.

När undersökningen presenterades kändes det som förtäckt moralism. Det viktigaste föräldrar och skola kan göra för att minska riskerna för de tidiga debutanterna är förmodligen mer öppenhet och mindre fördömande. De tidiga sexdebutanterna är inte osannolikt tidiga och kreativa även på andra områden. Det vore olyckligt om den kreativiteten skadas genom en restriktiv sexualpolitik mot ungdomar. Att utanförskapet riskerar att öka för de sena debutanterna är ett problem man får hantera på annat sätt. Men bevisligen medför det inte risker på samma sätt.

Sexualdriften är en kraft som när den slår till inte kan stoppas av vare sig moralpredikningar, skrämselpropagande eller omgivningens nonchalans. Många som tagit sig fram i världen har haft både en stark sexualdrift och en stark kreativitet. Jag tror att det finns ett samband.

Om man ska hjälpa ungdomarna kanske man ska hjälpa dem att förstå det där som föregår sex. Hur intresse signaleras, tas emot och returneras. Nu är jag så gammal att känner igen en del av det där när jag ser det. Men det hade varit trevligt att känna till och förstå det långt tidigare.

 

Läten bana knull’! Sa storbond’ i Vidsele, när pastorn berättade att bondens son gjort pastorns dotter gravid.

Doris Day, I knew her before she was a virgin. Groucho Marx.

When the authorities tell you sex is bad, there is a lesson to be had. Don’t have sex with the authorities! Matt Groening.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.