Naturen favoriserar opportunister

Alla dessa människor som försöker stoppa förändringar kan inte ha förstått någonting alls av evolutionen, det naturliga urvalet och survival of the fittest. I detta ingår också att opportunism som lyckas också belönas. Uttryckt på annat sätt kan man säga; utan risk, ingen chans!

Vi kan ta några exempel på opportunistiska växter. Alla känner väl till kvickrot och tistlar. De sprider sig effektivt både med sina rötter och med frön. De finns i områden som är gynnsamma för de flesta växter, så kapaciteten att föröka sig och sprida sig snabbt belönas. Andra växter är mer anpassade för speciella förhållanden Det kan vara arter som är så specialiserade deras frökapslar överlever brand, för att kunna sprida sina frön där konkurrensen är bortbränd. Tumbleweed som ni känner igen från westerfilmerna har inga rötter, eller allt är rötter. De blåser omkring i ett extremt torrt landskap och fastnar i sänkor. Där kan det finnas lite fukt och den kan ta upp fukt genom de delar av trasellbollen som känner av fukten.

Djur är också opportunister. Ni har alla sett hundar som om de inte fostras och hålls i schack stjäl mat och äter allt de kommer över. Måsar som har tillhåll vid korvkiosken är också opportunister, liksom deras fränder som följer bondens harv. Sälar som vittjar fiskarens redskap är naturligtvis också opportunister. Precis som de sjöfåglar som inte flyttar längre iskanten om vintern. Göken är kanske ett övertydligt exempel.

Människor som opportunister har alla mött. I vårt tröga och byråkratiska samhälle är de sällan uppskattade eftersom de stör ordningen och till exempel inte väntar snällt i kön på sin tur. Detta ogillande är dock en mycket skarp varningssignal. Den innebär att svenskarna har blivit så bekväma i sina rutiner att de väljer att inte riskera något och därför inte värdesätter att uppnå något nytt eller bättre. I allt väsentligt är svenskarna därmed inte bättre än den fårskock som nöjer sig med att bli utfordrade på bestämda tider, i väntan på att slakteribilen kommer nästa gång.

Men det finns människor som ser möjligheter i Sverige. Sådana som kommit hit och upptäcker att svenskarna inte har några strategier för att möta sådana som tar för sig av det svenskarna släpat ihop och byggt upp. Svenskarnas system är beundrat i alla länder av människofår som också vill bli omhuldade av staten med minsta egna ansträngning.

Svenskarna hatar när svenskar inte uppför sig som de ska, det vill säga likadant, beskrivet i flera sånger och schlagers. Så för att få lite variation och kulör beslöt de svenska politikerna att importera människor som inte uppför sig som svenskar. Svenskarna log och tänkte att det kanske blir en trevlig show, ungefär som Harry Belafonte på Cirkus.

Och cirkus blev det, men ingen trevlig show. Opportunister såg chansen. Kriminella har tagit över gatan, affärer, myndigheter, välfärdssystem och politiken. En majoritet svenskar är fortfarande ovilliga att protestera, i rädsla för att bli kallade rasister. Det döende Sverige är som en avverkningsmogen granskog, men värdelös. För den är angripen av barkborre, skalen faller till marken i sjok och drivor. Snart faller allt, hela skogen.

Opportunisterna såg en försvarslös munsbit och de kastade sig över den med full kraft. Som när en börshaj tar över ett välskött företag som tror att marknaden är snäll. Svenskarna kommer inte kunna kämpa emot. De har byggt upp ett system av utopisk snällism och nånannanism. De saknar moral, mod och laglig rätt att kämpa emot. Så illa har de ställt till det för sig själva.

Edit: la till ett tappat ”inte” i fjärde stycket.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

42 svar på Naturen favoriserar opportunister

 1. Ivar Andersson skriver:

  Erdogan gläds över att Sverige importerat många muslimer som han kan påverka att djävlas med svenskarna. Påskkravallerna är väl höjdpunkten hitintills.

 2. Pingback: Naturen favoriserar opportunister | ulsansblogg

 3. Lille Göran skriver:

  Fåren är lika mycket opportunister som måsarna och de andra. Varför jobba när någon annan kan göra jobbet åt dig. Fåren lever i ett mutualistiskt förhållande till människan, vilket gör att det finns hundratals gånger fler får än om de tvingats klara sig själva. Domesticeringen, det mutualistiska förhållandet, är en genetisk framgångssaga, med endast en kostnad, de domesticerade fåren klarar sig inte utan människan. Allt liv dör, så slaktbilen saknar i sammanhanget betydelse.

  Det här gäller naturligtvis även för den mänskligheten och det tycks nu som att vår fåraherde ställer för slakt.

  • Mats Jangdal skriver:

   Ja, en annan sådan generalisering som man brukar beskriva naturen med är att alla livsformer söker energieffektivisering. Så i det fallet är husdjur som rör sig minimalt och blir utfordrade av andra som samlat ihop deras mat tydliga vinnare.

  • Göran skriver:

   Tänker på veganer som inte vill döda sta djur (trots att det dödas massor med djur för att veganerna ska få sin mat på bordet).

   Kossor och får klarar sig inte utan människan i Sverige. Således försvinner alla de djuren. I ställt för att döda djur, utrotar vi dem. Vad säger Greta om det?

   • Benny skriver:

    Greta tänkte inte på det…Och inte mycket annat heller, hon bara agerar och poserar!

 4. Samuel af Ugglas skriver:

  Mitt liv har gått ut på att hålla OGRÄS och ROVDJUREN på behörigt avstånd för att de till STADEN stackars fördrivna medborgarna skulle överleva en allt mer avtagande produktion ute på landsbygden.
  Nu har opportunistiska SOCIALISTER bestämt att man skall trotsa naturens ordning, invasionen av främlingar t.ex.
  Är det bra det?

 5. Peter Sjöström skriver:

  Läsvärda texter , tackar . Dock , Ivar Anderssons formulering ”påskkravaller ” lägger jag in veto mot . Skall vara islamkravaller , muslimuppror , muhamedanprotester . Finns säkert fler epitet att benämna dessa avarter till åsiktsyttringar .
  Mvh Sjöström

  • Ivar Andersson skriver:

   Jag syftade på att de inträffade vid påsken. Muslimer nämndes i första meningen.

 6. Jan Andersson skriver:

  All utveckling, även upprätthållandet av status quo, kräver en framåtblickande planering eftersom inte allt man gjorde i morse eller igår var framgångsrikt och lyckat och dessutom åldras allt och alla hela tiden. De duktigaste medarbetarna blir sjuka eller går i pension, maskiner slits, metoder blir opraktiska när ny teknik och nya kunskaper blit tillgängliga. Tänk bara på grävmaskinen!

  Den som inte hänger med blir omkörd och kan inte sälja tjänster och varor enligt de gamla metoderna. Att mjölka kor var förr ett manuellt jobb som förstörde knäna på unga lantarbetare, idag går korna själva in till mjölkningsroboten när det är dags.

  Eller betrakta en skördare i skogen en stund och fundera på hur många som nu slipper det manuella slitjobbet.

  Eller tänk på hur enkelt man idag får kontakt med en annan person var denne än befinner sig, eller hur bökigt det var att hitta faktauppgifter förr när vi idag har internet.

  Duktiga företagare är de som driver utvecklingen därför att de ser flera saker samtigt: en möjlighet att förbättra funktionen hos en maskin eller process, att få bort riskmoment för driftstopp eller personskada, höja kapaciteten (valuta för investeringskostnaden) och själva anta en utmaning och eventuellt kunna leva på förtjänsten och till och med sysselsätta anställda och på så sätt minska avfolkningen i trakten eftersom allt fler tvingats att flytta när staten lagt så mycket skatt och avgifter på personal att det är omöjligt att behålla de gamla arbetsställena, ingen kund vill betala överpris för en omodern produkt eller tidskrävande tjänst. Ju högre timkostnad, desto tydligare blir begreppet ”tid är pengar” ur många aspekter.

  Varje gång en myndighet, kommunal, statlig eller överstatlig, sätter upp ett regelverk så innebär det en hinder, broms, tillfälligt stopp eller totalstopp för en sådan företagare. Det ligger i sakens natur att den som tagit ett jobb i en sådan myndighet ser allting annorlunda än företagaren, som är beroende av att alltid se framåt och planera för morgondagen. Myndigheten bygger upp sin verksamhet efter det de ser idag, och bygger alltså sitt regelverk på gårdagens iakttagelser.

  Den som faller tillföga och anpassar sig (vilket ofta är nödvändigt för att överleva för stunden) märker alltså också att klockan klämtar för verksamheten.

  Utveckling? Nej, inte alls. Bakåtsträvande! Det är inte alls konstigt att svenska paradnummer från förr ofta idag har tagits över av länder där myndigheterna ännu inte hunnit i kapp och börjat hänga efter företagarna i allt de företar sig.

  Det värsta de vet är de framgångsrika, sådana är det extra roligt att klämna åt ordentligt.

 7. Jan Andersson skriver:

  Kanske off topic, men nyheten att Norge köper stridsvagnar är häpnadsväckande, om de inte är tänkta att gå direkt till Ukraina. I Norges landskap är det omöjligt för en stridsvagn att ta sig fram, de är tänkta för användning i slättland och öknar. De ska absolut inte köras på allmän väg, där de måste krypa fram och tappar all mening och funktion.

  Man tänker också på Sveriges köp av Patriotrobotsystemet, nu kanske gudskelov också skänkt till Ukraina, för vi hade ingen som helst användning för det i Sverige, Ryssland saknar i likhet med USA långdistansbombplan. De syns nämligen väldigt bra i en satellitkamera, och kan enkelt sänkas med ett JAS-plan långt innan de nått svenskt territorium.

  Om våra myndigeter, inklusive försvarsmyndigheterna är så förtvivlat korkade som de framstår i media, så är det illa för våra länders framtid. Men ingen är väl idag egentligen förvånad. Vi behöver ingen yttre fiende, vår egen inom landet gör på sitt sätt ett utmärkt jobb…

  • Benny skriver:

   Patriot är dessutom Natos sämsta luftvärnsrobot! Sverige kunde fått det franska bättre missilsystemet för en billigare peng. Hultqvist fick väl en rejäl muta från USA för att ”köpa” Patriot eller tvingades Sverige till affären av politiska skäl precis som när USA tvingade Australien att ”köpa” deras ubåtar i stället för franska?

   • Ivar Andersson skriver:

    Franska vapen är inget att ha. Franska försäljare är som gamla tiders hästhandlare: Kunden blir alltid lurad.

    • Benny skriver:

     Nej, men Patriot är faktiskt t o m sämre än det franska! Tyskland har utvecklat ett system som nästan kan matcha S-400 på vissa områden.

   • Lille Göran skriver:

    Lydstater måste betala tribut.

   • Jan Andersson skriver:

    Sverige har länge bäddat för ett NATO-medlemskap och fjäskat svårt för amerikansk militär. Men köpet av det usla Patriotsystemet borde göra amerikanerna misstänksamma; är de verkligen så korkade att de gick på detta enkla bondfångeri? Vet de verkligen inte vad fienden har och inte har?

    • Mats Jangdal skriver:

     Det är väl resultat av att vår egen vapenindustri, MIK, med starkt ägande av Wallenbergs, vill tjäna pengar på försäljning till Nato.

  • Samuel af Ugglas skriver:

   Den inre fienden i Sverige har hittills gjort mer skada än invasionen av främlingar!
   Och fienden rör sig obehindrat och helt obesvärat mitt ibland oss.

   • Jan Andersson skriver:

    Bjud in en byråkrat och låt honom hjälpa till att klara leveransen på fredag…

 8. Thomas skriver:

  Genetik är en spännande funktion. Om individens genetik inte stämmer med miljöns krav så brukar individen gå under… det finns otaliga exempel på detta.
  För människan så är vår historia tydlig. Jägar- och samlarkulturer, som Kalaharigänget, utvecklade aldrig någon hierarkisk kultur. De förblev en liten stamgrupp med stark social samhörighet. Förändringen kom tydligt med jordbrukssamhället, möjligen även med herdesamhället, där befolkningen delades upp i sociala värdegrupper där ”arbete” blev nervärderat. Genetiska funktioner, psykologiska egenheter som psykopati, blev gynnade i detta nya situation där människan skapade sin egen värld.
  Vart detta har lett oss kan vi konstatera…
  Tydligen finns det en gen, kanske fler, som man konstaterat sprider sig snabbt i särskilt västvärlden och som man inte vet vad den har för inverkan, men som gynnas av miljön i dagens ”moderna” samhälle – vilket torde vara en kultur som bygger på jordbrukets sociala skiktningar där en överhet slipper att ”arbeta”…
  Mitt ”hatobjekt” nummer ett, Ayn Rand, måste vara en typisk psykopat som alltså påverkat hela västvärlden sedan 1950-talet då hon började infektera det amerikanska samhället med sina psykopatiska teorier. De sociala funktioner som trots allt styrde i det svenska bondesamhället (då majoriteten av befolkningen var bönder som alltid kämpade mot en motsträvig natur och en krävande överhet i form av adel, präster och borgare och en del svikare i bondegruppen, tvingade vanligt folk att samarbeta fram till emigrationstiden.) gav inte utrymme till psykopater. Att klara av att jobba i grupp var nödvändigt så en sociala kompetens av den modell som blev ”svensk ” modern kultur var genetiskt nödvändig.
  Idag, när sociala funktioner av Ayn Rands psykopatiska modell är samhällsstyrande så är den svenska ”bondemodellen” fullständigt förödande och vi upplever just i vardagen den slutliga uppgörelsen mellan dessa två samhällsmodeller.
  Hur vi som individer skall klara det är upp till vår egen genetik, vår egen förmåga att tolka tillvaron och agera så gott det går…

  • Mats Jangdal skriver:

   Intressant tanke. Tror dock inte att en enskild gen som varit nedtryckt får så stort genomslg på ett par tre generationer.
   Tycker mig se en annan sak som är från samma tid som Rands genomslag, Televisionen. Den skapar ett narrativ och en längtan bort från verkligheten som tycks särskilt lockande på hbtqi-personer som ändå aldrig känt sig riktigt hemma i bondesamhällets vardag där sexualitet i första hand är reproduktion, om än med viss njutning.
   Dessa hbtqi personer styr nu media och skapar även i spelvärlden miljöer vars enda uppgift är verklighetsflykt.

   • Thomas skriver:

    Nja… psykopatgener spreds inom jordbrukssamhället, men än mer i de samhällen där en överhet kunde frodas med tydligt slaveri som arbetsmotor…
    Så det har inte skett på någon generation utan under lång tid..
    Man kan fundera på hur det kan fungera genom att studera Djingis Khans y-kromosom som idag skall vara världens vanligaste.. (bara det!)
    Men som du menar.. som kulturfunktion så kan det nog flippa över på något sätt med det som nu sker i Väst, fast var det inte något liknande i VästRom?

    • Mats Jangdal skriver:

     Räknar du in även egoism i psykopati?

     • Thomas skriver:

      Att psykopati är en egenskap som innebär att man inte kan förstå andra människors situation och känslor kan givetvis innebära egoism. Egoism kan också skapas av ett samhälle som just är egoistiskt, men kan också skapa dess motsats som social och politisk reaktion. men den processen är kanske inte så kul att vara med om.. Skulle tro att dagens ”Woke”-rörelse är just en sådan övergång från det ena till det andra…

  • Lille Göran skriver:

   Jag uppfattar psykopati som en naturlig variation som har funktionen att begränsa toppredatorer inifrån, lite av en självförstörelsemekanism eller en säkerhetsventil som löser ut innan dominansen leder till allmän kollaps, för även hos katter har psykopatiskt beteende observerats.

   • Thomas skriver:

    Katter är kanske inte varelser med en social konstruktion som människor…
    Eftersom jag har bekanta som har sina rötter i Kalahariöknen så tycker jag allt att jag ser en psykologisk skillnad jämfört med den hysteriska egotripp som vi särskilt idag upplever i dagens Väst, där inga begränsningar eller självkritik överhuvudtaget finnes…
    Psykopater gynnas av dagens sociala, politiska och ekonomiska system som i grunden förändrats sedan 1945…

    Sett ur ett mänskligt perspektiv så är det inte så länge sedan vi var kannibaler.. någon generation bara. Att ”civilisationen” skulle vara ”helgjuten” är tveksamt, utan snarare tvärtom..
    Civilisationen är bara en tunn fernissa på en brutal varelse som troligen blivit brutalare, även genetiskt, genom den ökning av psykopati som dagens ”moderna” samhällskultur innebär…

    • Lille Göran skriver:

     Observationen om katters psykopati bekräftar din tes om dess genetiska komponent, samtidigt blir psykopati begränsande på populationsnivå först i en social struktur, kultur, som den civiliserade människans.

     Ayn Rands objektivism med egen lycka som högsta mål gynnar, som du säger, psykopaterna i populationen. Detsamma gäller för utilitarismen. Båda optimerar för individen, inte fortsatt liv, dvs nya generationer. De har lett in mänskligheten i nihilismens återvändsgränd, och om vi inte inser det kommer vi att gå under här. Jag skulle i det ljuset säga att den ryske filosofen Alexander Dugin, bland flera, pekar på vägen ut, då en mer traditionell gudsfruktande filosofi har tagit oss hela vägen fram tills dess att vi vek in i återvändsgränden i och med guds död. Åtminstone tänker jag så just nu.

     • Thomas skriver:

      Efter Augustus spårade Romarriket ur rejält. Resultatet blev en kollapsad kultur, trots att det var en mycket högre intellektuell nivå på samhället än vad vi har idag. Hur detta arv räddades kan berättelserna om Benediktus och hans liv berätta och på något märkligt sätt så känns Benediktus liv som en parallell till vår tid där berättelserna om hans ungdom och de frustrationer han upplevde är så ”moderna”…

 9. Claes-Erik Simonsbacka skriver:
  • Mats Jangdal skriver:

   Kan du sammanfatta för oss vad du anser vara det viktigaste budskapet i den rapporten och varför?

   • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

    Svenskarnas självbild: Vilka är Ni rikssvenskar? Och vilka tror ni Er vara?

    Herman Lindqvist om alliansfriheten: ”Svenska självbilden alldeles för uppblåst”

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/herman-lindqvist-om-alliansfriheten-svenska-sjalvbilden-alldeles-for-uppblast

    Mvh,

    • Claes-Erik Simonsbacka skriver:

     I stället för att sammanfatta är det nog enligt min uppfattning nödvändigt att Ni, åtminstone i södra delen av Sverige, läser den ”Historisk forskning om rasism och främlingsfientlighet i Sverige”.

     Mvh,

     • Mats Jangdal skriver:

      Du skriver Ni. Vilka är Vi, enligt din uppfattning? Vad karaktäriserar Oss, enligt dig?
      Södra Sverige, när du svarar mig. Du vet mycket väl att jag är från Norrbotten och har gamla anor där. Så varför södra Sverige?
      Halvkvädna visor är sällan sanna.

      • Thomas skriver:

       Som gränsbygdsbo, från gränsen mellan Västergötland och Danmark så reagerar jag alltid på den ”offerbild” som alla uppblåsta norrlänningar veka ha.. ”Sydsvenskar”… Ha.
       Ni är så förbannat korkade i Er offermentalitet så kan inte tänka klart..
       En egocentrisk offermentalitet, så att Er offermentalitet gör Er korkade…
       Tror Ni att Ni är ensamma om att varit i denna situation… ?
       Oj, vad korkat.
       Och de undersökningar och åsikter som läggs fram idag skulle då vara ”Sanningen”?
       Herregud, vad korkat!!

 10. Claes-Erik Simonsbacka skriver:

  Idag är det samernas högtidsdag och låt oss då göra en historisk tillbaka blick:

  ”Historien om Sveriges samer, vårt eget ursprungsfolk, kan i ett kritiskt teoretiskt
  perspektiv ses som historien om betungande skatter, kolonisation, hårdhänt
  försvenskning, tvångskristnande, folkomflyttningar under tvång (”etnisk
  rensning”), marginalisering, rasism och fullständig respektlöshet inför en
  befolkning, som fråntagits möjligheterna för sin egen försörjning och tvingats
  uppleva en känsla av mindervärde inför den egna kulturen och det egna språket.
  Om inte folkmord, så åtminstone kulturmord, förtjänar den behandlingen att
  kallas, och den uppfattningen grundar sig, om än något anakronistiskt, på
  gällande konventioner och på definitioner av folkmord i tillgänglig vetenskaplig
  forskning.”

  https://gupea.ub.gu.se/bitstream/handle/2077/22980/gupea_2077_22980_1.pdf;jsessionid=36C801DB4A497DD2AFF9F472DA524719?sequence=1

  Mvh,

  • Mats Jangdal skriver:

   Med den beskrivningen är all svensk kultur tidigare än år 1900 och det mesta av vår kultur tidigare än 1945 utplånad. Så går det när man faller för wokeism, kritisk rasteori, identitetspolitik etc.
   Sanningen är att det finns inte många ursprungsfolk någonstans i hela världen! Det kan möjligen vara i Australien och Amazonas djungler, men jag är osäker även om det. På precis alla andra ställen har flera vågor av människor anlänt och påverkat eller utplånat tidigare kultur. Att bara göra det till en fråga om var européerna dragit fram gör det till en extremt historielös och kunskapsfientlig inställning.

   Sett i det perspektivet och med anknytning till min artikel ovan har du en poäng i att samernas självvalda avståndstagande från majoritetssamhället inneburit en i viss mån framgångsrik opportunism i en tid av kränkthetssocialism. Judarna gjorde ett liknande val att avskilja sig från sin omgivning för ca. 4000 år sedan. Tidvis har det varit ett framgångskoncept, men inte alltid.

   • Thomas skriver:

    Jo, så är det…
    Genom att göra sig till ett ”utvalt offer” så kan man bete sig som en förövare, göra sig själv unik och därmed – garanterat – få ”äta upp” sin nyvunna hybris istället för att inse att vi alla är människor…
    I en kommande trolig samhällskris kommer majoriteten att fullständigt köra över minoriteter på ett hårdhänt sätt..
    Allt enligt historiska erfarenheter.
    I södra Sverige har den kulturella utplåningen gått längre än i norra delen.. Det är därför ett navelskådande offertänkande i norr inte inser att de problem man upplever är universella.

    • Mats Jangdal skriver:

     Som jag ser det är problemet i norra Sverige att det är den svenska majoriteten som diskrimineras. Detta utifrån perspektivet att Sverige ska vara en rättssäker demokrati.

     I Sverige idag finns endast två ”yrken” som ärvs med speciell reservation för vilka som får ärva. Det ena är vems som får bli rikets regent som har en strikt successionsordning och det andra är vilka som får vara renägare.
     Ett fåtal fidiekomisser finns kvar, men de upphör vad jag vet när nuvarande innehavar avlider.

Kommentarer är stängda.