Breivikare

Det finns några få människor som genom sina gärningar får fenomen eller företeelser uppkallade efter sig, som blir begrepp. I de flesta fall har det inte varit för något gott. Den förste som vi känner namnet på är förmodligen Julius Caesar, som gett upphov till en titel, kejsare och kaiser. Adolf Hitler och Josef Stalin var tyranniska diktatorer och massmördare. Om någon blir kallad för en hitler eller en stalinist beror troligen mest på var den som uttalar smädelsen själv står politiskt.

Vidkun Quisling var en opportunist, svikare och landsförrädare. En quisling kommer för alltid att vara en förrädare. Nu har Norge fått en till person som efter sig lämnar ett namn som blir ett begrepp. Anders Behring Breivik kommer för alltid att stå för terrorist. Någon som med våld försöker tvinga världen att inrätta sig efter hans hjärnspöken. Visst har det funnits andra terrorister, men få, om ens någon som lyckats ta livet av så många, så väldefinierade måltavlor och dessutom överlevt för att berätta om sitt motiv.

Många på vänsterkanten gör just nu sitt bästa för att svärta ner allt och alla som de inte gillar, genom att tillskriva dem Breiviks åsikter. Demoniseringen är i full sving. För de flesta människor är dock redan en breivikare någon som tar till odemokratiska metoder, som utför eller kräver våld mot dem som inte vill underkasta sig. Greenpeaceaktivister, djurrättsaktivister, autonoma vänsteraktivister kommer alla att bli betraktade som breivikare. De tar själva till våld mot lagliga verksamheter och de kräver att statens våldsmonopol ska brukas mot deras meningsmotståndare. Vänsterpartisterna fostrar egna breivikare när de låter sina barn slå sönder piñatas med bilder av de borgerliga partiledarna.

Det finns ett par personer som förknippas med något helt annat, Charles Darwin och Albert Einstein. En darwinist är en person tror på evolutionen och ibland används uttrycket nedsättande om någon som tillskrivs djuriska drag, djungelns lag och den starkes rätt. En okunnig tolkning av vad Darwin beskrev, men det finns inga garantier för att eftervärlden förstår och använder kunskapen rätt. En einstein är ett geni. Men även detta epitet kan användas både hyllande och nedsättande. Så är det nog, det är enklare att kritisera och fördöma än att ge beröm.

Så finns det en enda stad som på liknande sätt gettt upphov till ett begrepp, Stockholm. Det är naturligtvis stockholmssyndromet jag tänker på, skiftet av sympatier till den som begår övergrepp och brott, bort från dem som försöker upprätthålla ordningen.

Slutligen finns det ett enda land som, helt oförskyllt, gett upphov till ett begrepp, Kina. Det råkade bara ligga på andra sidan jorden och till stor del vara slutet och okänt. Så när en härdsmälta behövde ett begrepp som beskriver hur illa det värsta tänkbara kan gå, så fick det bli kinasyndromet, när en reaktorhärd smälter sig hela vägen genom jordklotet och kommer fram i Kina. Men bilden av Kina som antipod är betydligt äldre än så. Historierna är otaliga om folk som stött ner ett järnspett djupt i backen och plötsligt har någon tryckt upp det nerifrån. Då är det alltid någon kines som störts av spettet. Liknande skrönor finns som skämt i gruvhanteringen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.