Frågor söker svar

En utbildad och erfaren djurskötare har blivit dödad av varg i Kolmårdens djurpark. I vilken ände börjar man sortera tankarna efter detta besked?

Antalet incidenter och deras allvarlighetsgrad har tydligen ökat för varje år just i Kolmårdens varghägn. Senast för bara en månad sedan. Det finns tusentals ”klimatexperter” som kan bestämma jordens medeltemperatur på tiondelen och rent av hundradelen av en grad när och extrapolera som alldeles sant att katastrofen träffar oss år 2050 eller 2100 som senast. Hade detta liv kunnat räddas om de tittat på Kolmårdens incidentstatistik istället?

Finns det några djurparker där man låter djurskötarna gå in ensamma, utan standbyhjälp till lejon, tigrar, björnar, flodhästar, noshörningar, vattenbufflar, krokodiler, älgar?

Hade hon ens pepparspray? Eller kniv eller batong?

Hur har djurskötarna själva och deras arbetsledning tänkt kring personlig säkerhet, arbetarskydd och vargens potential som rovdjur? Har de tänkt att det är ofarligt för att budskapet från intresseorganisationer, myndigheter och politiker som vill se vild varg i Sverige säger att det är det?

Hennes arbetskamrater kunde inte/vågade inte ge sig in hägnet för att hjälpa henne eller hämta henne ens efter det att ambulansen hade anlänt. Varför har de inte rutiner och utrustning för sådant? Hur har de tänkt sig att hjälpa besökare som släpps in i hägnet, när de inte ens kan hjälpa sina egna?

Djurparksledningen påstår att vargarna var socialiserade, i betydelsen tama eller fostrade. Det brukar man säga om vanliga tamhundar som biter folk också. Ändå får man vara beredd på att den vanliga hunden, som är betydligt vekare och med tusentals år av fostran, kan attackera människor. Varför fanns ingen insikt och beredskap för detta i Kolmården?

Vargarna i Kolmården ingår i programmet för utsättning av vargvalpar i vilda vargars lyor. Var det den vilda fortsättningen de socialiserats för?

Hur är det med skogsarbetare som blir attackerade av björn, de får väl räkna med det, enligt naturvårdsverket?
 Man har ju avslagit begäran om skyddsbeväpning.

Om en fårbonde skulle bli attackerad av varg när han fredar sina får, är det också ”bara” en arbetplatsolycka?

Jordbruksverket vill höja ansträngningarna för att ingen ska dödas på jobbet av tjurar, vilket händer varje år. Vad tänker Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Arbetsmiljöverket göra för att ingen ska skadas på jobbet av varg, oavsett vilken sida av stängslet den är på?

Hur tänker de ”experter” som rycker ut och förklarar att vargen är nästan ofarlig? Vargattacker är så sällsynta så det har nästan aldrig hänt, ungefär som i Harrisburg? Jonas Wahlström, Henrik Ekman, mfl. hur mycket expert på varg är de egentligen?

En opinion vargkramare vädjar till djurparken att inte avliva vargarna. Det kanske kittlar lite extra att gå dit och spekulera om vilken av vargarna som började och vilken som slutligen dödade kvinnan? Vi kanske ska be norrmännen att visa upp Breivik i bur också, så att alla kan gå och titta på honom och förundras över hur den till synes harmlösa människan kunde få för sig att dräpa så många?

Hur känns det för de ”godhjärtade” människor som vill rädda klimatet och rädda den biologiska mångfalden, att nu bli avslöjade som förnekare?

Vilken saga kommer närmast sanningen, den om Rödluvan eller den om att kejsaren är naken?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Frågor söker svar

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Ledningsgruppen för djurparken fick frågan om orsaken till vad som kan ha lett fram till angreppet: ”Vi vet inte”.
  Törs man fråga varför fisken simmar eller fågeln flyger?
  Av någon outgrundlig anledning är rovdjur just rovdjur med för dem anpassade karaktärsdrag.
  Det inträffade kan bäst beskrivas som ”total degeneration”, självförvållad!

 2. Sushikatt skriver:

  Svaret på alla dina frågor är väl följande:

  Tragedin på Kolmården är fullkomligt unik. Den har gjort Sverige historiskt som det första land i Europa i modern tid där något ens liknande har förekommit. Jämförelser med andra djur blir därför lite haltande, ungefär som att jämföra ett par joggingskor med en motorcykel när man pratar säkerhet i trafiken.

  • mats skriver:

   Nästan unikt, ja. Mycket ovanligt, tack och lov. Men inte så haltande som att jämföra joggingskor och motorcykel.
   Leka med elden känns som en mer relevant jämförelse.

  • Little Irwin skriver:

   Det är trettio år sedan en besökare blev dödad av lejon i Kolmården. 2008 blev en skötare attackerad av tiger i Junsele djurpark, han överlevde som tur var. Så det är ingen ovanlighet att människor attackeras och dödas av rovdjur i djurparker och definitivt inget unikt.

Kommentarer är stängda.