Rovdjurspolitik med konsekvens

Vi närmar oss snabbt det läge när den första människan i modern tid blir dödad av rovdjur i Sverige. Vi har redan haft skarpa incidenter med björn och skogsarbetare, där döden inte var långt borta.
Med snabbt växande rovdjursstammar, minskande stammar av bytesdjur, EU:s inblandning i våra förvaltningsplaner och jaktregler, blir situationen snart ohållbar. De ideella naturvårdsorganisationerna hejar okunnigt på utvecklingen.
När vi fått ett par dödsfall, hur kommer debatten då att gå? Kommer man vilja inskränka allemansrätten för att skydda befolkningen och de ständigt utvidgade målen för rovdjursstammarna? Eller kommer man föreslå att allmänheten får beväpna sig för personskydd vid utnyttjande allemansrätten?
Hur kommer sådant påverka licenskrav, den allmänna vapennojjan och i synnerhet medias? Hur kommer synen på tjuvjakt att påverkas?
Att frågor som naturskydd, allemansrätt, äganderätt och jakträtt får nya perspektiv är ofrånkomligt. Finns det någon som tror sig kunna spå utgången av en sådan debatt, med någon grad av tillförlitlighet?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.