Vargjaktens misslyckande som indikator på politikens misslyckande

Samma dag som jag publicerade artikeln om Lena Ek kom Förvaltningsrättens beslut att stoppa vargjakten som regering och Naturvårdsverket beslutat om som en del i ett skötselprogram för vargen. Anledningen till att Förvaltningsrätten fattar ett beslut är ett överklagande från SNF med flera. Det är likadant varje år.

Då måste man fråga sig, varför är det likadant varje år? Naturvårdsverket inventerar föryngringar och dödsfall inom vargstammen. Resultatet presenteras under sommaren och under hösten fattar regeringen beslut. Då blir det precis lagom för naturrättshaveristerna att överklaga beslutet och om deras klagan hörsammas av förvaltningsrätten passeras den tid på året när riktad vargjakt är möjlig. En lyckad överklagan från regeringen, jägare eller markägare till högre instans skulle inte behandlas tillräckligt snabbt, därmed är det årets jakt förbi. Eftersom regeringens beslut endast gäller för ett år, baserat på föregående års inventering, blir det stopp varje gång.

Då måste man fråga sig, varför fortsätter regeringen med den beslutsordningen? Varför beslutar den inte om flerårslicens? Vargstammen är tillräckligt stor och stabil för beslut på tidigare inventeringar. Varför kan man inte fatta beslut i januari månad för nästa års jakt? Lena Ek är jurist och som miljöminister har hon ansvaret för denna fråga (men vägrar uttala sig), hon måste ha den kunskap som krävs för att i beslutet kunna ta höjd för den juridiska processens förlopp. Vill hon inte få till en rimlig vargjakt? Vågar centern inte ta strid för sina kärnväljare (i den mån det alls finns några kvar) genom att utmana en högljudd miljömuppsopinion? I så fall tror jag de räknar grovt fel. Det är den striden centern måste ta, för miljöns skull, för sina väljares skull. Av alla partier i riksdagen är det centern som måste ta just den striden. Centern har inte råd att jamsa med miljöpartiet i just miljöfrågorna. Centern måste där vara det sansade alternativet till flummet.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vargjaktens misslyckande som indikator på politikens misslyckande

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Vilka rättigheter bör man inskränka, inbegripet kränning och förnedring av ”miljöterroristerna” för att de skall få en uppfattning om vilken skada de förorsakar dem som lever och verkar på landsbygden?

 2. Thomas Gunnarson skriver:

  Regeringen trodde inte på detta förslag utan det var nog ett valfläsk..
  ”Bara Centern står på Landsbygdens sida….”

  Man sköt grovt över målet, ty det gällde ju inte bara varg…

  Det borde vara enklare att stärka rätten att skydda sina tamdjur.
  Om man menar något.

Kommentarer är stängda.