Kontraproduktiv kritik

På vänsterkanten gnäller man högljutt om att man vill förbjuda vinster i vård, skola och omsorg. Samtidigt meddelar media att allt fler sådana verksamheter säljs ut till riskkapitalister. Bara ordet riskkapitalist låter ju jättefarligt. Självklart blir vänsterfolk skrämda och uppretade av sådant.

Vad riskkapitalister gör är att köpa verksamhet som de anser vara underprissatt eller där rationaliseringsvinster finns att göra. Så driver de verksamheten något år för att kunna presentera fina bokslut och sedan sälja verksamheten med vinst.

När vänstersidan hojtar om förbud för vinst i dessa verksamheter skrämmer man bort de entreprenörer som skulle bli utmärkta förvaltare av verksamheten under lång tid. När det blir få som kan tänkas bjuda på verksamheten blir priset lågt. Kommunerna får mindre betalt än de borde få. När sedan de verkliga entreprenörerna som ska driva verksamheten i många år får köpa från riskkapitalisterna får de betala lite för mycket.

Vänsterretoriken har precis stick i stäv med intentionerna skickat pengar rätt i fickan på riskkapitalisterna som kan kosta på sig att skratta hela vägen till banken. Men det kvittar väl, man har ju fått utföra sina symbolhandlingar.

Edit: 17/7 SvD kör just nu en artikelserie i ämnet.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.