Anders Borg, svikare

I Almedalen 5/7 säger Borg att han vill förhandla med mp om budgeten för att de har god samsyn om miljö och infrastruktur. Precis de frågor där vi skulle behöva en kraftfull borgerlig utmaning av den förhärskande vänsterhegemonin.
Borg är tydligen helt desperat att kunna slå sig för bröstet för det 5:e jobbskatteavdraget. Det är ingen principell fråga, endast en smärre justering i ett redan etablerat system. Att säga ifrån i miljö- och infrastrukturfrågor vore däremot ytterst principellt och en tydlig markering mellan vänster och höger. Antingen ser Borg inte detta, eller så tror han att de borgerliga väljarna endast bryr sig om sin plånbok men inte om sina principer. Där tror jag att han gör en allvarlig felbedömning. Om det är några som månar om sina principer så det vanligen de borgerliga väljarna.
Borg riktar in sig på symbolfrågan inkomstskatten. Men hög skatt är ett symptom, inte en orsak. Hög skatt är ett symptom på två saker, dels på ett socialistiskt tänkande där folkets pengar är statens pengar. Men där staten (inklusive kommuner och landsting) inte sköter verksamheten på ett ekonomiskt effektivt sätt. Dels på den stora staten där medborgarna via byråkratin fråntagits beslutanderätten över sina egna liv, sin egen vardag. Där staten bestämmer vad som är god användning av pengarna. Där medborgarna inte är betrodda att sköta sina egna angelägenheter.
Detta är principiellt viktiga frågor som borde särskilja borgerliga politiker från socialistiska. Moderaterna kallar sig själva det nya arbetarpariet. Men i verkligheten har de bara blivit de nya såssarna.
Man botar inte sjukan med att ge sig på symptomen. Man ändrar inte principerna genom att putsa lite på symbolerna. Borg och alliansen lever tydligen ohjälpligt i vänsterskuggan. Med tiden, när vänstern fått fram bra ledare och samlat sig så kommer alliansen att falla med ett brak. För den trygghet som alliansen säger sig värna kommer de att urholka med sin hantering av symboler istället för principer. Det kommer naturligtvis att öppna vägen för dem som skapade de principer alliansregeringen är oförmögen att utmana.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.