Blodbad

Det är bra att TV4 granskar det stora antalet dödsfall i blodförgiftning (sepsis). Med modern antibiotika är det ganska enkelt i de flesta fall att häva en blodförgitning. Förutsättningen för ett lyckat resultat är en korrekt diagnos och att behandling sätts in snabbt.

Det är minst 4000 som dör av sjukdomen i Sverige varje år. Tio gånger fler än dödsfallen i trafiken. Närapå varje dödsfall i trafiken skapar stor uppmärksamhet i media. Ofta krävs krafttag, hastighetsbegränsningar, farthinder, kontroller, övervakning med mera. Trots att trafiken i de flesta jämförelser är oerhört säker.

TV4 har berättat om sepsisskandalen i flera dagar nu, när kommer det folkliga ramaskriet över hur dålig världens bästa offentliga vård är?

Det verkar som om ju fler som dör av en specifik orsak, desto mindre intresse att göra något åt saken. Uppförsbacken kanske känns för brant. Dödade med skjutvapen, en handfull varje år, mycket hårda krav och ständiga rop efter strängare. Arbetsplatsolyckor, ett fåtal varje år, rigorösa bestämmelser, Trafiken 400 per år, stora insatser, ständigt nya inskränkningar. Självmord 1500 per år, debatten blossar upp ibland. Skadade till döds i vården 2000 per år, redovisas motvilligt i statistiken. Avlidna i blodförgiftnning, huvudsakligen pga utebliven eller för sent insatt behandling, 4000 per år, hittills alltså okänt.

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Blodbad

 1. allemand skriver:

  Finns inte kompetensen att förstå patientens problem så blir det så här. Flertalet av de snabbimporterade förstår helt enkelt inte svenska språket och jag ifrågasätter starkt deras egentliga kompetens.

  Att ge antibiotika när du egentligen behöver anti-inflammatoriskt är bara en av de självupplevda konstigheterna nyligen. Lekmannen skall inte behöva diskutera fram sitt läkemedelsbehov med de så kallade proffsen.

  Till syvende och sist är det dock politikernas fel att det blivit så här. Hade de inte lyssnat på läkarförbundets lobbying utan fortsatt med samma nivå på utbildningen så hade Sverige mått bättre.

  Hur sammanfattar du din NM artikel, orkar inte läsa alla nissars inlägg?

  • mats skriver:

   För tidigt för slutsummering, men än så länge ser det bra ut, stort intresse. Artikeln har legat i topp för kommenteringar och som nr 2 för mest lästa/24h i nästan 3 dygn. Ska bli intressant att se vad veckosummeringen blir.

Kommentarer är stängda.