Pussy Riot

Performancegruppen Pussy Riot står åtalad i Ryssland för att ha smädat den ryskortodoxa kyrkan. De gjorde ett framträdande i en kyrka, där deras budskap var kritik mot president Putin. Nu kan ju för skams skull Putin inte åtala dem för att smäda honom, inte i vad som ska föreställa en demokrati med allt vad det innebär av yttrandefrihet.

Det märkliga är att rättsväsendet anser att kyrkan inte klarar av att tala för sig själv trots alla de plattformar kyrkan har runt om i landet via sina predikstolar. Det skvallrar om att Rssland inte är en demokrati, inte har yttrandefrihet.

I en marknadskapitalistisk stat hade Pussy Riot kunnat uppträda på en klubb eller en arena och ta inträde för sin konst. Det hade stått var och en fritt att välja att betala för att lyssna till budskapet. Denna aspekt kommer inte fram när kulturvänstern för fram sitt förfasande över åtalet. Putin behöver kritik, massor av kritik. Men inte från vänster, utan från höger!

Vad de hade kunnat åtalas för i en marknadskontext, är någon form av egenmäktighet eller olaga intrång, i och med att de inte hade kyrkans tillåelse att uppträda där.

Vad vår feministvänsterkulturelit borde förfasa sig över, är Rysslands brist på fri marknad, inklusive en fri marknad för åsikter. Hade kulturen i Ryssland verkat på en fri marknad hade Pussy Riot förmodligen aldrig ens behövt hålla sin performance över huvud taget. Undrar när vi får höra den slutsatsen från svensk kulturelit?

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Pussy Riot

 1. allemand skriver:

  Dock håller jag med Putin om att Ryssland är mer en demokrati än demokraturen Sverige.

 2. allemand skriver:

  Intressant, där försvann ett inlägg av sig självt. Jag skrev att personligen tror jag mer på Putins demokrati än på vår demokratur i Sverige.

  • mats skriver:

   Jag vet inte om min sajt är hackad eller om servern kör slumpsortering. Jag hittade ditt inlägg och har godkänt det. Det visas som godkänt på min inloggade sida. Men det dyker inte upp på den öppna sidan.

   Putins demokrati är väl inte mycket att stå efter. Han uppfattar fortfarande sig själv som överste i KGB, Överbefälhavare för Röda armén och Presidient i Ryska Sovjetrepubliken. Demokratin fungerar därefter.

   • allemand skriver:

    Hellre en halvdålig demokrati en än riktigt dålig demokratur.

    • mats skriver:

     Du är garanterat inte ensam om din åsikt i Sverige om Sverige. De politiska partierna skulle göra klokt i att ta till sig informationen om folkets missnöje.

     • allemand skriver:

      Blev väldigt fel med grammatiken där. Synd att man inte kan redigera när man är för snabb.

      Skall vara än en, fy skäms på mig.

Kommentarer är stängda.