ROAnde svindel

I den gamla skogsvårdslagen hette de tvingande dekreten ROA, Råd och Anvisningar. Dessa har ersatts av en ny skogsvårdslag, miljöbalken, ”samråd” med mera. En av de nya reglerna är att diken inte får fördjupas, de får inte återupprättas om de förfallit. För då anses ett nytt naturtillstånd ha inträtt, som inte får rubbas.

Just nu pumpar myndigheterna ut propaganda om att låta skogsdiken beskuggas. Det är kodord för växa igen. Alla som sett ett igenvuxet dike vet hur dåligt det avvattnar. När ditt dike nått det stadiet får du alltså inte rensa det igen.

Den dag det blir dags att köra ut virke från en avverkning på den marken kommer det att bli spår nästan oavsett årstid. Då åker du dit för bristande naturvårdshänsyn. Trots att det är reglerna om naturvårdshänsyn för diken som ställt till eländet.

Mitt råd till alla markägare är att kontinuerlig se över sina diken och vara noga med att inte låta dem grunda upp. Om det är lämpligt kan man låta en sida av diket få en vegetationsridå, men etablera en mer eller mindre permanent dikesväg på andra sidan. Så att man kan rensa diket med jämna mellanrum. En sådan fast väg underlättar även andra besök i skogen för tillsyn och planering.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på ROAnde svindel

 1. allemand skriver:

  Sverige blir konstigare och konstigare för varje dag. Om jag behöver gräva upp mina diken gör jag det utan att fråga.

  • mats skriver:

   Det har varit en livlig äganderättsdebatt på http://www.theclimatescam.se/2012/08/30/radda-ojnare/#comments där jag deltagit. Kolla där om du vill se vad våra medmänniskor hyser för åsikter om den icke asfalterade marken.

   • allemand skriver:

    Samma galningar som snackar sig blöta om fånkraften. Kommer ett steg närmare hjärtinfarkten för varje inslag om dessa sk. miljöaktivister.

    Fast blogg-ägaren har rätt i var är samma gäng när man förstör skog för att bygga sin egen fånkraft?

 2. Niklas skriver:

  Utöver dikesväg och återkommande maskinella rensningar, så vill jag också rekommendera årlig översyn av diken medelst lämpliga handredskap. Mycket effektivt att rensa bort dämmande föremål. Det krävs inte många dämmande grenar i ett dike gör att höja vattennivån några decimeter.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Svensk lagstiftning under socialistiskt styre går ju ut på att kriminalisera medborgaren intill förintelse. Den nuvarande ”alliansen” är den högste beskyddaren av korruptionen!

Kommentarer är stängda.