Vår fria vilja

Martin Luther tillerkände inte människan någon egen vilja. Vi var alla märkta av arvssynden och kunde inte göra något annat för vår egen bättring än att be om guds nåd. Samtida med Luther var exempelvis Erasmus som ansåg att människans fria vilja var hennes främsta möjlighet att visa sin godhet. Andra opponenter till den katolska kyrkans dogmatiska maktutövning öppnade också för en friare relation till gud.

I Sverige valde kung Gustav Vasa den lutherska tron för sig och sitt folk. Det gjorde honom fri från påven och folket till Gustavs undersåtar. Fyrahundra år i denna mentala tvångströja satte sina spår i svenskarna. När jag 1971 kom till USA och de frågade vilken kyrka jag tillhörde i Sverige, blev de mäkta förvånade när jag svarade den lutherska. Att jag redan då var icke troende är en bisak, det var vilken religiös kontext jag kom ifrån de ville veta. I deras ögon var det ungefär som om jag i Sverige idag skulle svarat Livets Ord. Så extrem uppfattas den lutherska kyrkan i USA. En udda asketisk lära. De flesta där är baptister, metodister eller liknande.

När socialismen fått fäste i Sverige var det ingen stor operation att göra de redan kuvade undersåtarna under luther till undersåtar under partiet. Det är också en möjlig förklaring till att drömmen om socialismen sitter kvar så hårt i många svenskar medvetande ännu, mer än 20 år efter Berlinmurens fall. Det ska förmodligen vara så i många svenskars trygghetsknaprande vardag. Hellre undersåte än en fri själ.

 

 

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Vår fria vilja

 1. allemand skriver:

  Nu är USA lite fel ställe när man pratar om kyrkor. Du måste ha märkt alla dessa vita träbyggnader överallt i varenda liten håla. Den ena har konstigare namn än den andre.

  De innehåller samtidigt några som kallar sig pastorer, men i verkligheten tror jag att de flesta är bautaparasiter på ett samhälle som tvångsstyrs av kristna högern.

  En agnostiker som jag får vara väldigt försiktig med sådant i affärsförbindelser och annat socialt liv. Skulle aldrig tala om sanningen för någon ”over there”.

  • mats skriver:

   Det där är ju lite besvärande med den amerikanska dubbelmoralen. Många som man träffar socialt skiter fullständigt i religion. Men när det gäller affärer i de mindre samhällena, då gäller det att gå till rätt kyrka.
   Se detta som en miniserie med olika perspektiv på religion. Det kommer alltså mera.

Kommentarer är stängda.