Brysseltango

Brysselbyråkraterna vill ha mer pengar. Förvånad? Den svenska regeringen verkar ha intagit en avvaktande hållning, medan Englands preimärminister Cameron har intagit en direkt avvisande hållning. Han vill krympa EU:s budget, inte ha en bankunion. Så långt är allt klart.

Tyskland och Frau Merkel verkar hårt engagerade i en bankunion och accepterar att det kostar. Varför det kan man undra? Det har från rapporteringen i både svensk och utländsk media varit svårt för en vanlig medborgare att få grepp om frågan. Men så här uppfattar jag saken. Tyskland har bestämt sig för att aldrig mer splittra Europa. De knyter näven i byxfickan och betalar, men vill ha starkare påtryckningsmedel på de mindre ordningsamma. En bankunion kan centralstyras och åtminstone inge känslan av kontroll. För länderna i Eurozonen är det inget problem att acceptera.

Men för England som är en gammal stormakt med egen (världs)valuta är det inte lika lättsmält. Varken en bankunion som närapå kräver en gemensam valuta, eller att Tyskland blir centralmakt i konstruktionen (ingen varken tror eller önskar någt annat). Men Cameron anser att England redan betalar för mycket och vill ha en rejäl rabatt. Uppe på detta ska en ny budget bestämmas och de flesta länder och deras politiker sitter fast i keynesianskt tänkande. I rådande ekonomiska läge betyder det att spendera sig ur krisen. Allt detta går på tvärs mot såväl rådande stämning i England och premiärministerns personliga övertygelse.

Men Sverige då? Vi har ju också en ”konservativ” statsminister och en finansminister med heavy duty sedelklämma. De vill inte heller spendera mer. Förmodligen skulle de gärna göra gemensam sak med England. Men hemmaopinionen och pressen är inte på något sätt med på sådana noter. V och Mp vill kasta pengar på allt som är populistiskt. S måste finna en ny väg utan skattehöjningar, helst sänkningar och den ska ha något slags arbetarprägel. Klimathotet är en varböld som ingen svensk politiker ännu är beredd att klämma på. Det korporativistiska svenska organisationsväsendet vill ha mer EU-bidrag, oavsett kostnad. Regeringen Reinfeldt kan inte offentligt framstå som britiska tories, men hoppas förmodligen i det tysta att dessa lyckas, därav den låga profilen.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.