Oljepriset borde halveras

Alla indikatorer pekar på att oljepriset borde halveras inom två år. Alla utom en, klimathotet. Fydigheterna är så stora, produktionstakten så hög, rafinaderikapaciteten ökar och är på väg ikapp. Till detta kommer upptäckten och den påbörjade utvinningen av enorma gasfyndigheter. Vissa beräkningar visar att USA skulle kunna ersätta all sin oljekonsumtion med gas och leva på nu kända fyndigheter i hundra år! Även i Norge, Ryssland och Kina hittar man gas och utvinner den. Självklart pressar dessa volymer ner oljepriset.

Men de politiska åtgärder som vidtagits och föreslås, är det som hejdar prisfallet. Det så kallade klimatehotet, krav och utfästelser om nittioprocentiga minskningar av koldixidutsläppen. Det är dessa pseudovetenskapliga överloppsbeslut som hindrar ett oljepris i takt med konjunkturen. Det är detta som hindrar att ekonomin rätar upp sig.

Det finns anledning att tro att gas finns även inom Sveriges territorium. Men Svenska myndigheter väljer att inte ta reda på detta. Man vill inte veta av några svenska gastillgångar, för sådan kunskap skulle kunna leda till krav på utvinning och förstöra den politiska självbilden av ett Sverige i klimatkampens frontlinje.

Scania är en de motortillverkare som inte låter sig nedslås. De presenterar allt fler motorer i sin modellflora avsedda att köras på gas. De går enligt företaget “lika bra på biogas som på naturgas”. Vilket för lastbilsköparen signalerar även det omvända. De går lika bra på naturgas som på biogas. Ett tryggt köp med andra ord.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Oljepriset borde halveras

  1. Niklas skriver:

    Ett sådant prisfall skulle nog slå hårt mot skogsägarna, som inte lämgre kan få något betalt för brännved, stubbar etc.

    • mats skriver:

      Det visar i så fall hur dumt det är att köpa mark till överpris. För du menar väl inte att det ska stiftas lagar som tvingar marknaden att köpa jord- och skogsbruksprodukter till ockerpris?

Kommentarer inaktiverade.