Det måste vara någon annans fel

Det finns konspirationsteorier som slår det mesta, det kommer en del till Frihetsportalen av olika anledningar. Men här kommer en som slår det mesta.

Den amerikanska kongressledamoten Diane Goldman Feinstein, demokrat, är 79 år gammal och har hela sitt politiska liv verkat för skärpta vapenlagar i USA. Hon vill avväpna amerikanerna, enligt vissa. Att hon skulle utnyttja skolskjutningen i Newtown för att kräva strängare lagstiftning var bara väntat.

Men den teori jag tagit del av nyligen slår det mesta. Som de flesta förstår så har namn som Goldman och Feinstein en judisk klang. I hennes fall handlar det om judisk invandring från ett rysktalande område. Det fanns en gång ett rike norr om Kaspiska havet som behärskades av khazarerna. Detta var ett nomadiserande folk med ursprung längre österut. För den som undrat hur det kommer sig att det finns en språkspillra av finsk-ugriska språk i Europa, så är khazarerna svaret. Det härstammar troligen från uigurerna som idag finns inom Kinas gränser. Som nomader var khazarerna naturligtvis vana vid resor och i Europa blev de ett ledande handelsfolk i området från mellanöstern till Baltikum. Deras storhetstid varade ungefär från 600 till 1100, då de slutligen  besegrades av Rysslands stamfader Oleg. När vikingarna reste till Byzans över kontinenten passerade de både ryskt och khazariskt teritorium, vilket mestadels verkar ha gått bra.

Khazarerna var inte speciellt nogräknade vad gäller religion. De tros ha haft en dualistisk åskådning, alltså både ont och gott var en del av världen. Man tror vidare att deras ställning närmast norr om det islamiska området hindrade denna religion från att erövra stora delar av Europa. Efter det khazariska rikets fall blev de dock tvugna att välja en av de abrahamitiska religionerna. Några valde kristendom, men de flesta valde förmodligen judendom. Debatt har länge förekommit bland religionshistoriker om de har eller inte har en koppling till den judiska gruppen i mellanöstern. I vart fall blev deras situation ohållbar inom det ryska maktområdet när den ortodoxa kyrkan krävde religionsmonopol. Utvandring till Amerika blev senare vanligt.

Det finns människor som lever i övertygelse om att propagandan i väst efter ryska revolutionen, att kristendomen är garanten för demokrati och att följaktligen allt ateism eller ifrågasättande av kristendomen är likställt med kommunism och diktatur. Denna teori fick ett uppsving med murens fall och nyreligiositet i de gamla öststaterna.

Här kommer den oväntade tvisten. Det finns extremister i USA som hävdar att de khazariska judarna skickades till USA som agenter med uppdrag i en judisk komplott att förgöra både den amerikanska konstitutionen, det amerikanska samhället och den kristna religionen. Denna judiska komplott påstås vara sammanvävd med en ateistisk-marxistisk. För att bereda vägen för detta maktövertagande måste det amerikanska folket avväpnas. Fan tro’t. Visserligen finns det judiska grupper som håller ihop mot icke-judar, liknande finns även inom andra religioner, men amerikanerna är fullt kapabla att sabotera sitt eget land på egen hand, trots sin historiskt enastående konstitution. Paranoia är inget säkert symptom på rationellt tänkande.

Det här är en berättelse om huvudsakligen anonyma personer och outtalade eller dåligt identifierade mål. Det finns dock andra berättelser där personer och organisationer är namngivna och deras mål (åtmintone deras offentliga mål) är tydligt uttalat. Jag ska återkomma till en sådan vid ett annat tillfälle.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.