Nordbalt

Den 18 april beslutade regeringen att ge sitt stöd till projekt Nordbalt. Det är en 44 mil lång, 300 kilovolts likströmsledning som ska gå från Nybro i Småland till Klaipeda i Litauen. EU ger €175 miljoner till projektet. Tanken är att ledningen ska knyta ihop svensk-norskt kraftnät med kontinenten för att säkra tillgången på el. Det låter väl bra?

Saken är bara den att Sverige och Norge har överskott på fossilfri el, till lågt pris. Lika fullt fortsätter vi i Sverige att bygga ut den olönsamma och opålitliga vindkraften. För att den ska få en rimlig avsättning måste den kunna matas ut på nät utan att störa balansen när den producerar ström. Det är en av anledningarna till Nordbalts tillkomst.

För svenska elkonsumenter finns ingen nytta med varken Nordbalt eller Sydvästlänken som redan byggs i högt tempo. De intressenter som vill ha dessa ledningar är våra elproducenter (som vill kunna sälja mycket el till dem som betalar bäst), EU som vill kunna peka på lägre CO2-utsläpp för elen, elkonsumenterna på andra sidan Östersjön som får sänkt eller i vart fall inte lika mycket höjt elpris.

Man kan tycka att då kan de betala hela kostnaden för detta. Men det är klart att svenska skattebetalare och elkonsumenter är med och betalar. Teoretiskt är det ju tänkbart att strömmen någon gång kommer att matas andra vägen

Ur pressmeddelandet från regeringen: “Att skapa en effektiv och integrerad elmarknad i Europa är viktigt för att kunna nå EU:s klimat- och energipolitiska mål och för att få en god överföringskapacitet inom och mellan Europas länder.”

Den 20 maj gick vår energiminister, Anna-Karin Hatt och hennes litauiske kollega, Jaroslav Neverovic, ut med en gemensam artikel under rubriken “Vi tryggar Litauens el”. Underförstått framgår där att Sverige ska rädda Litauen undan beroendet av rysk el.

Norra Europa håller på att bli en råvarukälla för kontinentens behov. En koloni. Inte så märkligt kanske, de gamla kolonisatörerna finns ju där på kontinenten.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Nordbalt

 1. Lejeune skriver:

  Böj er framåt och gör er beredda nu skall de gröna ha sitt!

  Svenska elkonsumenter är grundlurade. Vi exporterar vår billiga el till kontinenten och importerar deras höga elpriser. Tack för det!

 2. B-J Bjurling skriver:

  Kul att du hittat hit, Lejeune!
  Men jag måste säga att jag inte riktigt förstår hur Mats egentligen menar att energipolitiken skall skötas. Jag vill minnas att han vid något tillfälle har sagt att samhällsutveckling går hand i hand med ökad tillgång och konsumtion av energi. Vi skall inte spara på energi. Då vill politikerna stimulera t.ex. vindkraft, solenergi och biobränslen. Men då tycker visst inte Mats att det är bra, trots att ökad tillgång borde sänka priserna. Så vill politikerna låta producenterna (och rimligtvis statsekonomin)tjäna pengar på export. Ja, då är visst inte det heller bra, då är det producent mot konsument och all sympati för konsumenten.
  Jag har svårt att tro att ökade möjligheter för energiexport inte skulle kunna vara en god affär för svenska skattebetalare generellt.

  • mats skriver:

   Tänk att jag har svar på din fundering. Jag har inget emot att elproducenterna försöker sälja så dyrt som möjligt, det öppnar ju för andra att konkurrera. Men jag tycker inte att det är skattebetalarnas skyldighet att tillhandahålla möjligheten för producenterna att sälja på en annan marknad med högre priser. Om den marknaden är så åtråvärd för producenterna kan de ordna sin distribution själva, för “egna” pengar.

   Sedan har vi en stor debatt om smarta nät, övervakning, utpressning och konspirationer. Den debatten avstår jag från i nuläget.

   • Thomas skriver:

    Priset på el kommer att öka till kontinental nivå.
    Det är alla medvetna om. Hur man skall ordna sina energibehov är framöver på individens ansvar….
    Med propeller, sol, gengas eller vad som helst…
    Vattenfall är ju smidigast…
    Att slippa “köpeströmmen”….
    Som en sa.
    Nationen finns inte längre!
    Medborgarnas envisa vilja att betala skatt visar bara att dumheten visar sig i skattetabellen, då låginkomsttagaren i Sverige betalar mest skatt inom EU. Alla andra har insett att det är meningslöst att bidraga till detta…..

  • mats skriver:

   Dessutom stör jag mig på att man motiverar skattebidraget till kabeln med klimathotet. Denna falska teori måste alltså även alla som genomskådat den vara med och betala för. Men det framgick väl egentligen av min artikel, avsnittet om EU:s klimat- och energipolitiska mål.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Är det inte på det viset att, skulle svenskarna endast ha tillgång till kärn och vattenenergi kunde elpriset stanna kring ca -:50 öre / kWh men tack vare politikernas fantasier att utveckla vind och solenergi blir vi tvungna att betala minst det dubbla för “all” energi?
  Tekniskt är det ju helt klart ingen av de senare alternativen fungerar utan de andras existens!

 4. El-terroristen skriver:

  Hej,

  Just nu pågår det som sagt förhandlingar om att höja nätavgifterna.

Kommentarer inaktiverade.