Skattefrihet för djur som lämnar hemgården

Alla (utom veganerna och de svåra klimatneurotikerna) vill att vi ska ha mer betande kor i Sverige. För det öppna landskapets skull. För den inhemska köttproduktionens skull. För sysselsättningen och säkert ett dussin andra skäl.

Men dagens jordbrukspolitik verkar inte hjälpa något med de önskningarna. Här kommer ett garanterat oprövat och möjligen nyliberalt förslag. Varför inte låta vinsten från varje djur som lämnar gården det föddes på vara skattefri?

Vi har idag bra? (tvingande) register över alla djur. Att hålla koll på vilka som fötts var kan inte vara svårt. Så om uppfödaren säljer en spädkalv blir inte den skattefria vinsten särskilt stor. Men en fullstor oxe till slakt ger en bra slant. Alltså blir det mer attraktivt att utnyttja gårdens resurser fullt ut. Detta skulle gynna små gårdar. Det skulle göra det attraktivt att nyttja de naturliga betena som idag på många håll bara växer igen. Det skulle inte utgöra något handelshinder, i nästa steg på väg till konsument är skattefriheten borta. Det är mycket möjligt att det även skulle öka incitamentet att öka förädlingen redan på gården, skattefria inkomster från styckdetaljer och rökta produkter blir en bra morot. Svartslakt lär ju inte längre vara aktuellt.

Det finns säkert invändningar att anföra. Gör det! Varför inte undersöka helt andra metoder än det klimatmummel och andra konstlade argument jordbruksministern med flera svänger sig med?

Det här inlägget postades i Äganderätt, Miljö och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Skattefrihet för djur som lämnar hemgården

 1. Samuel af Ugglas skriver:

  Det är definitivt något helt galet med det nuvarande systemet när korrupta politiker kan köpa billiga röster för att tillskansa sig “politisk” makt genom att lova “röstsäljarna” livsmedel till priser som är “näst intill gratis”. Att det räknesnillet inte vågar framträda som kan upplysa befolkningen om andelen av värdet på livsmedel som politikerna tillskansar sig är mig en gåta, pengar som dom stjäl både från producenter i form av skatter och avgifter och konsumenter i form av omfördelade skatteintäkter.

 2. Thomas skriver:

  Då sjunker priset på stuten i samma mån….
  Skall man sänka skatter så måste det vara som höjt Grundavdrag.
  Alltså att de som kan betla skatt gör det….

  Nu kanske det inte heller funkar framöver ( om jag hänvisar till en bekant i Frankrike).
  Så nästa steg blir nog att klippa bitar i den offentliga byråkratin.
  Ty kan man inte öka intäkterna så måste man klippa i utgifterna…

  • mats skriver:

   Men skattefrihet när djuret lämnar hemgården är väl att likna vid ett slags grundavdrag med motprestation, uppfödningen av ett djur?

   Att skära i byråkratin vore naturligtvis önskvärt under alla omständigheter

 3. Thomas skriver:

  Tvingande register…..
  Gula lappar i öronen…
  Att gå runt sådant är ju lätt som en plätt.
  Regelnissarna förlitar sig på datorn.
  Gråzonen är en generationsfråga.
  De äldre har en övertro på datorn och de som var i gråzonen förr, före EU, de är pensionärer med god marginal.
  Den nya generationen, de har insett datorns svaga sidor och rör sig ut i gråzonen med självförsikt.
  EU självt skapar förutsättningarna…

Kommentarer inaktiverade.