Klimatkollaps i Australisk politik

Som alla vet har politikerna i Australien försökt göra som sina kollegor i Sverige och EU, gå före i klimatarbetet mot koldioxid. Det ledande partiet har länge varit Labor, alltså sossarna. De har haft stöd av de gröna, inget oväntat där alltså.

Kevin Rudd har tidigare varit partiledare, men genom interna strider Julia Gillard sossarnas partiledare från 2010. Hon utmanövrerades för inte så länge sedan av Kevin Rudd, som alltså är inne på sin andra runda som partiledare. Gillard har dock fortsatt att uttala sig alarmistiskt om klimatet, koldioxiden och politiken. Opinionen går nu starkt emot Kevin Rudd och hans socialister inför det förestående valet. Man har nu endast 34% i sympatier jämfört med 47% för koalitionen, vilken förenklat kan liknas vid Alliansen i Sverige. Detta är rekordlåga oipiniossiffror för sossarna.

Även de gröna tappar, från 11 till 9%. Det är inte minst orsakat av att koalitionens ledare, Tony Abbott kampanjat mot en minoritetsregering stödd på gröna extremister och uppmanat Rudd att lova samma sak. Med detta har Abbott även lyckats matcha Rudds popularitet och de ligger lika inom felmarginalen. Rudds popularitet är därmed den lägsta han någonsin upplevt, till och med lägre än när han avsattes för tre år sedan.

Den fråga man ställer sig är hur mycket detta beror på det allt mer ihåliga klimathotet och hur mycket som beror på andra politiska faktorer i Australien. Det är svårt att bedöma för en utomstående. Helt klart har dock de ledande politikerna i Australien gått “all in” för klimathotet, med omfattande regleringar och kostnader för medborgarna.

Men Jo Nova är en australisk vetenskapsjournalist med koll på läget. Hon hävdar att alla partier och de flesta väljare nu skyr de gröna som pesten. Alla vill med tydlighet berätta hur lite de tycker om de gröna och att absolut inte vill ha med dem att göra i nästa mandatperiod. Låter nästan lite likt attityden mot SD här hemma. Tänk om vi kunde få loss samma politiska mediacirkus i Sverige inför nästa års val!

Jo Nova beklagar sig dock att varken Abbott eller någon vågar ta steget fullt och utmana klimathotsmobbarna och kräva en opartisk utredning på vad IPCCs lögner kostat det australiska folket.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.