Din röst – Kugghjulsverkstaden

SVT gör stort nummer av att Göran Perssons regering år 2006 bestämde att offentlig sektor ska servera minst 25% ekologisk mat år 2010. Det målet har ännu inte nåtts i kommunerna, meddelar SVT indignerat. Man måste fråga sig, gäller det målet fortfarande, efter två mandatperioder med alliansregering? Dessutom undrar man, har staten rätt att bestämma ett mål på det viset? Vad hände med det kommunala självstyret?

Jag har tidigare skrivit om kugghjulsverkstaden, hur det nästan omärkligt och skarvlöst infogas den ena sossefrågan efter den andra i den dagsaktuella samhällsdebatten. Som om någon sitter och tillverkar kugghjul och har i lager färdiga att tas i bruk för att hålla debatten i en viss riktning.

Det handlar om att långsiktigt hålla greppet om problemformuleringsinitiativet. Att ständigt ha nya frågor att fylla på med, att kunna väcka gamla till liv, att hålla väljare och motståndare sysselsatta med att titta på marionetten istället för att titta på vem som styr marionetten och vad denna har för sig.

Det här var en sådan blänkare i SVTs stora kugghjulsmaskineri. Avdelningen Din Röst har säkert lagrat upp med ett antal kugghjul inför valet. Visst är det finurligt uttänkt, att kalla det för din röst för att ge dem en chans att obehindrat framföra sin mening.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Din röst – Kugghjulsverkstaden

 1. Lejeune skriver:

  För att citera Marit Paulsen: “Om alla skulle tvingas äta ekologiskt producerad mat, då skulle alla tvingas att svälta”. Om nu ekologisk produktion är lösningen på ett verkligt eller påhittat problem, ja då kan man undra vilket problemet är, speciellt om lösningens konsekvens är svält?

  • mats skriver:

   Problemet är nog att hela etablissemanget från höger till vänster tycker att köerna till soppköken är oroväckande korta. Vi medborgare har troligen fortfarande tillräckligt med ork att protestera om det skulle bli nödvändigt, vilket det iofs redan är.

 2. Sten-Arne Persson skriver:

  1976 fick vi äntligen en borgerlig regering och glädjen stod högt i tak. Nu skulle vi äntligen få valfrihet i familjepolitiken trodde jag och många med mig eftersom alla borgerliga partier hade utlovat vårdlön eller liknande. Det skulle visa sig att de borgerliga bara ville ha våra röster. När de borgerliga hade förlorat regeringsmakten 1982 visade facit att man tvärt emot vad man lovat fortsatt att enbart satsa på dagis till alla. Statsbidragen till dagis hade under de sex åren ökat från 800 miljoner till 5,4 miljarder (nästan sju gånger mer än när de kom till makten). Detta fundamentala svek mot sina borgerliga väljare har aldrig uppmärksammats av SVT. Dessutom visade undersökningar på statsvetenskapliga institutionen i Göteborg 1980 att hela 66 procent av socialdemokratiska väljare hellre ville ha vårdlön än daghem vilket aldrig SVT påtalat. De undersökningar som gjorts senare visar att det fortfarande inte finns någon opinionsundersökning eller kommunal folkomröstning som visar på majoritet för dagistvånget. Detta känner inte svenska folket till därför att informationen inte presenteras i SVT.

  Effekten av 1990 års skattereform som beslutades av S och FP har SVT presenterat som att den skulle ha en låginkomstprofil. Min åsikt är att denna reform var det största kollektiva rånet på låginkomsttagarna i modern tid, då man inte samtidigt gjorde en lönerevision. Skattesänkningarna var så kraftiga att inkomsttagarna med en lön före skatt på en miljon kunde sänkt sin lön med 480 000 kronor utan att förlora. Halvmiljoninkomsttagaren kunde likaledes sänkt sin inkomst med 200 000 kronor och trehundratusenkronorsinkomsttagaren kunde sänkts med 100 000 kronor. Fyra år efter skattereformens genomförande hade statsskulden ökat från 600 miljarder till 1400 miljarder.
  Den borgerliga regeringen som tillträdde efter skattereformen hade inte protesterat nämnvärt mot
  skattereformen och skyllde under sin regeringstid på att hela svenska folket hade levt över sina tillgångar, Småfolket skulle minsann också vara med och betala de högavlönades kalas.

  År 1999 tog Göran Perssons regering 258 miljarder från svenska folkets pensionsfonder, detta har mig veterligt inte redogjorts för i SVT.. Jag upptäckte detta när Göran Persson i valrörelsen skröt med att S hade sanerat Sveriges ekonomi genom att sänka statsskulden med 300 miljarder, varpå jag ringde riksgäldskontoret som vänligen upplyste mig om pensionsstölden ovan.

  Myten om att alla vill ha daghem har i snart 50 års tid byggts upp av SVT trots att det inte finns några som helst belägg för detta i gjorda opinionsundersökningar till dags datum. Däremot är det sant att staten köper barnen av föräldrarna med gratis barnomsorg värd 13 000 kr per månad skattefritt per heltidsplacerat barn vilket aldrig redovisas. Med en sådan radio och TV och därtill följsam tidningsvärld som även kan trolla bort både effekterna 1990 års skattereform och försnillning av pensionsfonder får man väl anta att denna massmediamaffia tillsammans med våra toppolitiker och topparna i alla korporativa organisationer ser till att det går som SVT har bestämt i valet också.
  Det enda makten verkar vara bekymrade över är om de kan reta upp medborgarna så att de åtminstone går och röstar mot de andra “djävlarna” vilka de nu är. De vill ju ha ett högt valdeltagande för att legitimera skendemokratin. Just nu håller de väl på och kokar rätt mängd av märkfärgen till något som liknar en renmärkning.

  • mats skriver:

   När både vänster och höger är ense om tagen går skendemokratin som räls.
   Galghumor är snart den enda humor vi kan kosta på oss.

 3. Pingback: Hård behandling mot de med fel åsikter – icke-klimatalarmistisk författare attackerad av statstelevisionen | Peter Harold – Skrivarens blogg

 4. Niklas skriver:

  Det är väl inte särskilt märkligt att “journalisterna” på SVT vill ha mer ekomat, då drygt 50% av dem tycker att MP är det bästa partiet. http://www.journalisten.se/nyheter/svenska-journalister-foredrar-miljopartiet

 5. Pingback: Sten-Arnes penningar | Frihetsportalen

Kommentarer är stängda.