Skadan av statligt markägande

Trogna läsare av Frihetsportalen vet hur ofta jag påtalat vikten av privat ägande och att äganderätten hålls i helgd. Jag har skrivit en hel del om både svenska och amerikanska myndigheters otillständiga metoder för att tillskansa sig makten över privat egendom. När det gäller pengar kallas detta för skatt och när det gäller fast egendom kallas det expropriation. I Sverige har socialdemokraterna också infört begreppet funktionssocialism, staten låter äganderätten stå kvar hos medborgaren men berövar äganderätten på allt innehåll. Denna metod är på väg att sprida sig till andra länder, även USA.

I fallet Bundy som jag nyss skrivit om ville en amerikansk federal myndighet (BLM) komma över mark som brukats av samma familj i generationer. Den federala regeringen och dess myndigheter hävdar att den äger eller har bestämmanderätt över stora områden i västra staterna. Det är helt i strid med de avtal som upprättades när territorier blev stater och medlemmar i unionen. Det är också i strid med den amerikanska konstitutionen.

Vad som blir tydligt när man tittar på en officiell karta över federal mark är att det är de stater som bildades eftter det amerikanska inbördeskriget som drabbats av denna federala mark- och makthunger. Den federala makten hävdar att den äger mellan 30 och 85% av all mark i de berörda staterna. I flera fall är naturtillgångarna betydande i dessa stater, men de är glest befolkade och ekonomiskt dåligt utvecklade. Den federala staten hindrar utvecklingen.

Federal land in USA

Här framgår med brutal tydlighet vikten av principen att det är fysiska personer som äger mark. Lika tydligt visas vikten av principen att ägande innebär full rådighet för ägaren över sin egendom. I ljuset av flera märkliga turer med federala myndigheter i de västra staterna, där fallet Bundy bara är det senaste, har ett antal lokala företrädare börjat organisera sig och kräva fullständig implementering av de avtal som träffades när de olika staterna blev medlemmar i unionen. Det är senatorer, guvernörer, domare, åklagare, sheriffer med flera som bokstavligt talat vill kasta ut den federala makten ur staten och dess angelägenheter. Detta blir spännande att följa!

Det här inlägget postades i Äganderätt, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Skadan av statligt markägande

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    I Amerika vågar man att tala öppet om de politiska övergreppen, i Sverige försöker egendomsägarna ”deala” med politiker och deras så kallade tjänstemän vilket är dömt att misslyckas på förhand, sådan är numera vår fantastiska lagstiftning.

  2. Niklas skriver:

    Det finns fler förslag om att inskränka äganderätten Det kan bli dyrt https://www.frihetsportalen.se/2014/04/skadan-av-statligt-markagande/

  3. Pingback: Statens ägande i Sverige | Frihetsportalen

Kommentarer är stängda.