Last man standing

En federal myndighet packar ihop sin attackutrustning och åker hem från den siste envise ranchföretagaren som vägrat ge upp och överlämna sig och sin verksamhet till myndigheten. Den lokale sheriffen, Doug Gillespie, har just sagt åt dem att de har inget där att göra i detta ärende. Myndigheten, Bureau of Land Managemnet (BLM) inser att de för tillfället inte kommer dit de vill, men de tänker inte ge upp. I flera år har de jagat bort ranchföretagare som bedriver boskapsskötsel på historiskt mandat sedan 1800-talet i Nevadas halvöken. Ranchföretagarna äger inte marken de brukar. De arrenderar den av staten.

BLM har i flera år jagat bort de ranchföretagare som fanns i området. Bland annat med motiveringen att deras nötboskap utgör ett hot mot den fredade ökensköldpaddan. Trots 150-årig samvaro på den torra och hårda marken har sköldpaddorna klarat sig så bra att myndigheten sett sig föranledd att avliva flera hundra, för att myndigheten inte vet hur de ska föda dem eller var de ska göra av dem. Detta har framkommit först efter att den siste cowboyen, Cliven Bundy, förklarat att han vägrar ge sig inför överhetens dumheter.

Ett okänt antal sympatisörer från hela landet har kommit till Bundy för att stödja honom. En del troligen beväpnade. Inga djurrättsaktivister eller andra naturbevarare har setts till. Myndigheterna har inte fått några uppmaningar att skydda den värdefulla sköldpaddan från de hemska kossorna eller de snikna cowboyerna. Bara dagar efter myndigheternas insatspatrull åkt hem återlämnades något hundratal nöt till Bundy.

Men varför gav de upp? En orsak är naturligtvis att de inget hade där att göra. Marken är statlig, tillhör staten Nevada. Myndigheten är federal och äger ingen mark i området. Juristerna har listat ut att myndigheten var helt fel ute. Det var det sheriffen talade om för dem när han bad dem åka hem.

Men om det inte var deras mark och de inte behövde den för att skydda sköldpaddan, varför bråkade de då? En man som heter Rory Reid är amerikansk representant för ett kinsiskt företag som vill etablera solenergiparker i det soldränkta landskapet. För det ändamålet har de blivit erbjudna mark i Bundys område till priser långt under marknadsvärdet. Rory Reids pappa heter Harry Reid och demokrat. Han är så mycket demokrat att han är senator i federala huvudstaden Washington. Harry är dessutom ledare för den demokratiska gruppen i senaten, där demokraterna är i majoritet.

President Obama och flera av hans ministrar har under det senaste året blivit allt mer kategoriska, nästan militanta i sina uttalanden om förnybar energi och omställning. Den fråga allt fler vill ha svar på, börjar riktas mot presidenten. Är det du som har gett order om att en federal myndighet olagligt ska förstöra verksamheten för amerikanska cowboys och skänka bort marken till kinesiska spekulerare?

Erfarenheter från en minst lika solig öken, Sahara, visar att solenergi inte är den lönsamma bransch som många hoppats på. Så frågan är, varför vill myndigheten stoppa en verksamhet som bevisligen gått runt i 150 år, för att göra något som inte lönar sig i ännu bättre läge och där alternativ verksamhet saknas? Vilka hundar ligger begravda i denna verksamhet, i denna historia? Då har vi ändå inte tagit i beräkning den redovisning som en amerikansk myndighet nyligen släppt. Solcellsparker är minst lika dödliga för fåglar som vindkraftsparker!

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Last man standing

  1. Pingback: Skadan av statligt markägande | Frihetsportalen

Kommentarer är stängda.