Nånannanismens seger

Så kom då det slutliga avgörandet i Högsta Förvaltningsdomstolen i det så kallade ”strykjärnsfallet” på Lundsbergs skola. Domstolen beslöt att skolan har ett ansvar att förhindra mobbing på elevernas fritid, till och med i de fall eleverna är myndiga. Några av eleverna har redan dömts i brottmålet, men här beslutar domstolen att skolans ansvar är så strikt att skolinspektionen gjorde rätt som stängde skolan med omedelbar verkan.

Detta känns som en bekräftelse på att Sverige utvecklat sin egen mañanakultur. ”Det är inte mitt fel, det är systemets!” Att tänka systemiskt är bra i lagom dos. Vårt systemtänk har gått för långt. Alla kan smita undan personligt ansvar genom att skylla på systemet. Men detta är alltså ett systemfel i sig och vilka är det som drabbas? Jo, de individer som inte kan få rätt mot andra individer, eller ens systemet, för att systemet är sådant.

Ansvar styckas upp och skivas i så tunna skivor och fördelas över så många att det knappt är märkbart för någon. Ett land befolkat av zombies som inte har något personligt ansvar, inte vill ha det, inte vill tänka själva. Inte ens är betrodda att tänka själva. Allt ska manglas genom systemet. Hur länge kan något sådant bestå?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Nånannanismens seger

 1. Thomas Gunnarson skriver:

  Orsaken till denna utveckling är nog gammal…
  Det började med stormaktens fall för tvåhundra år sedan.
  Efterkrigstidens ekonomiska uppgång bromsade fallet.
  Ty vem vill vara svensk…

  Samma gäller för engelsmän. Alla inom nära håll från London vill vara irländare, skottar, walesare..M.m.
  Vem vill vara svensk? När man kan vara finne (redan gjort), same, skåning, Västgöte…

  Varför ställa upp på ett system som ändå är dömt att försvinna?
  Låt någon annan göra det….
  Vi – känslan är borta.

  Även om politiken nu försöker med en återställare… En repris.
  Något som man bara kan göra i Egypten, med militär hjälp…

  Vart samhället är på väg är kanske svårare att bedöma…
  Fortsätter den nuvarande immigrationspolitiken så krackelerar systemet ganska snart.
  Åtminstone så som vänstern, ja, samtliga partier, vill forma samhället.
  Med höga skatter på låga inkomster och en tung administration…
  I själva verket blir det somaliska klassamhället som blir framtidens modell.

 2. Sten-Arne Persson skriver:

  Vi närmar oss en punkt där allt fler människor tvingas stänga av sitt samvete för att överleva, maffian (korporativismen) har fått fritt spelrum. Skatter och avgifter minskar för de besuttna medan antalet arbetslösa och utförsäkrade accelererar och skatt tas ut på inkomster långt under existensminimum trots att vi skall betala moms på allt vi köper. Vi betalar t.o.m. skatt på skatten t.ex. moms på energiskatten med 25 procent. Det största systemfelet är vårt skattesystem kombinerat med vår djurskydds- och miljölagstiftning med deras oproportionerliga ekonomiska konsekvenser som lagt en våt filt över snart sagt allt småföretagande. När man dessutom öppet från samhällets sida uppmanar till anonyma anmälningar mot småföretagare. Rättsväsendet springer patrullo med anmälare och inkompetenta kontrollanter.

  Det här är inget system det är ett fullbordat kaos vilket bevisas av att våra myndigheter låser in sig och vågar inte möta allmänheten annat än på särskilda servicekontor som man hänvisas till. Jag har själv försökt komma i kontakt med skattemyndigheten för att beställa tid för ett besök hos deras expertis. Den enda möjligheten var att besöka deras speciella servicekontor där jag skulle kunna få hjälp. Jag åkte till servicekontoret och fick en kölapp med anvisning var jag kunde vänta på min tur. Jag tittade mig omkring och konstaterade att det var tveksamt om min tur skulle kunna infalla inom de tre timmar som var kvar till stängningsdags. Medan jag funderade kunde jag inte undgå att höra samtalet hos en av de två enheter som skulle kunna betjäna mig. En invandrarkvinna som hade stått där den halvtimma som jag hade vistats i lokalen diskuterade hur hon skulle hantera momsen varpå de båda tjänstekvinnorna som betjänade henne förklarade att det var sådana problem som de inte skulle kunna svara på.

  Det var just momsproblematik jag behövde diskutera. Jag måste ju säga att jag blev rejält irriterad, och återvände till den som tog emot mig och frågade om det inte gick att beställa en tid hos någon som kunde hjälpa mig. Det visade sig att de hade inte den möjligheten till kontakt med skattekontoret som låg på andra sidan gatan hermetiskt tillslutet för hjälpsöksande. Jag åkte hem och ringde återigen till skatteverket och möttes av en robot i växeln som bad mig beskriva vad jag önskade.Jag gjorde som maskinen sa varpå maskinen uppmanade mig att förtydliga mig, varpå jag gjorde detta och fick en ny uppmaning att koncentrera min fråga ytterligare, Varpå jag bad maskinen att dra till ett varmare ställe vilket hade omedelbar effekt, jag fick tala med en människa som kunde koppla mig till andra sidan gatan där jag varit för en halvtimma sedan. Vilket resulterade i att jag fick en tid 14 dagar senare. Så svårt kan det vara trots att jag har arbetat i redovisningsbranschen sedan 1966. En reflektion. Var det verkligen ett servicekontor jag var på eller var det en arbetsträningsinstitution. Ingen där hade ju befogenhet att kontakta skattekontoret på andra sidan gatan.

  Är denna otillgänglighet ett resultat av samarbetet mellan Skatteverket och FAR – SRF där man skapat en särskild ”ras” av auktoriserade redovisningskonsulter som skall kunna skicka in sina kundförteckningar till skatteverket så att deras kunder skall få ”kontroll light” så att skatteverket kan koncentrera sig på de medborgare som inte har betalat beskyddaravgiften till korporationen i form av högre timpenning. De som inte är kunder hos dessa auktoriserade redovisningsfirmor skall inte kunna få någon service av skatteverket så att de själva skall kunna göra sin deklaration. Då får inte personalen på skatteverkets servicekontor vara för tillgängliga eller kunna för mycket. Ja vad skall man tro? Hur många stater i staten ska vi ha? Är det inte dags att minska sortimentet av gräddfiler? Likhet inför lagen gäller inte längre. Inte ens lagen gäller!

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Kan man kalla Ann Marie Begler för zombie? Knappast. Hellre då en av i horden av nyttiga idioter i socialismens tjänst påhejad av ingen mindre än Jan Björklund som trampat riktigt snett på väg ner i träsket. Om jag vore förälder till en ev. elev på ett svenskt internat skulle jag omgående taga juvelen ur den skolan. Tänk er, en Begler som förstärker barnens bättre rätt mot föräldrarna?

 4. Niklas skriver:

  Även om nu skolverket tydligen ska ha tillsyn även över internatet, så återstår ju frågan om det är rimligt att stänga ner en hel skola p.g.a. en nollning går över styr? Det tycker inte jag. Det skulle ju vara som att arbetsmiljöverket skulle ha rätt att stänga ner ett helt företag p.g.a. en blöt firmafest som går över styr.

  • mats skriver:

   Jämförelsen med firmafest var ny! Är det arbetsmiljöverket tro, även om festen sker inhyrd på ett hotell?
   En annan fråga är hur det går med tillsynen av annan verksamhet nu när ungdomar i skolåldern tydligen är skolans och skolinspektionens ansvar? Barn i fosterhem, ensamkommande flyktingbarn, ungdomsanstalt och liknande. Är det inte längre socialnämnd, socialstyrelse, invandringsmyndighet, kriminalvårds ansvar?
   Om jag förstått saken rätt trodde man på Lundsberg att det var Storfors kommuns socialnämnd som hade tillsyn över att internaten fungerade väl med allt sådant som den instansen har tillsyn över och är ett mycket större område än bara ungdomarnas attityd mot varandra.

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Hmm…
    Det var väl Förvaltningsrätten som gjorde bedömningen?

    Och de går alltid på myndigheternas uppgifter.
    Man kan (nästan) aldrig vinna i Förvaltningsrätten mot myndigheterna!
    Rättssamhälle…?
    Glöm det.

    • mats skriver:

     Ja, Högsta Förvaltningsdomstolen, alltså högsta instans inom förvaltningsrätt. I de lägre instanserna har skolan fått rätt….

     • Thomas Gunnarson skriver:

      Det är likadant hela vägen, med den skillnad att nu var det Lundsberg….
      Så därför fuktade de lägre instanserna fingret och kollade vem som bestämde…
      Men så när det kom till sista instans fick myndigheterna tillbaka sitt självförtroende och därmed var det ingen som kunde stå emot myndigheternas och domstolens gemensamma intressen…
      Gäller det vanligt folk så förlorar man i första instans…

 5. mats skriver:

  I normalfallet ganska vettiga Sanna Rayman verkar ha missat poängen denna gång.
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/hogsta-forvaltningsdomstolen-gjorde-ratt-som-stangde-lundsberg_3689428.svd

Kommentarer är stängda.