Knivlagen

Vincent Kvarnrud, 72 år, jägare och skogsmaskinägare dömdes enligt knivlagen för att han hade en kniv i dörrfacket på sin bil när han stoppades för fortkörning på väg för att reparera sin maskin. Han har förlorat både i tingsrätt och hovrätt. Nu har Högsta Domstolen nekat prövningstillstånd. Därmed står den fällande domen fast.

I domskälen hävdas att det faktum att han förvarade en kniv i dörrfacket på bilen utgjorde en ökad risk för våldsanvändning! Jag har sedan knivlagen kom till för tjugotalet år sedan kritiserat den för hål-i-huvet-resonemang hos lagstiftaren. Det farliga med dem som begår våldsbrott, oavsett det sker med knytnävar, kniv eller skjutvapen, sitter i det de har i huvudet, inte i det de har i händerna.

Att teoretiker, som politiker och tjänstemän, tror att en kniv primärt är ett vapen och inte ett verktyg visar tydligt på deras bristande kontakt med verkligheten. Kockar, hantverkare, jägare är med denna dom i praktiken brottslingar om de inte emballerar sin verktyg så att de under inga omständigheter kan komma till användning utanför arbetsplatsen.

Om jag inte missminner mig dömdes en person för brott mot knivlagen för några år sedan för att han hade en skruvmejsel med sig i onödan. Som sagt var, det är i huvudet det sitter.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Knivlagen

 1. Sten-Arne Persson skriver:

  Ytterligare ett bevis på att vi lever i dårarnas paradis. Om knivförbud skall finnas, ska det enbart riktas mot de som bevisligen har anfallit eller hotat att anfalla någon medmänniska med vapen.

 2. Errbe skriver:

  Som vittne till en krock med ett rådjur, som fick ryggraden bruten, vandrade jag längs bilkön, för att fråga om någon hade en kniv, så vi kunde avsluta djurets lidande. Jag passerade säkert 20-talet bilar, innan jag kom till en fritidsjägare med kniv i bilen.

  Sedan dess har jag alltid en vass kniv i dörrfacket.

  • mats skriver:

   Jag är en gammal man från Norrland. Jag fick lära mig att ha en kniv med mig till skolan redan från första klass, till att vässa pennor med. När jag växte upp ansågs det att gå ut naken att vara utan kniv.
   Det ansågs nyttig att skära sig själv lite misshugg i unga år. Så att man skulle lära sig respekt för kniven och arbetet med den. Dessutom ansågs det vara en bot mot tanken på att skära andra med en kniv. Funkar fortfarande för mig, men tydligen inte för de ungdomar i storstan som fått växa upp utan den lektionen och insikten.

 3. Samuel af Ugglas skriver:

  Inte ett dugg förvånad. En nation vars korrupta politiker har som ända målsättning att göra hela befolkningen till en skock narrar. Undrar hur länge polisen tänker spela med i detta taskspeleri?

 4. Jan Suhr skriver:

  Om polisen åkte till vilken högstadieskola som helst i storstäderna och genomsökte eleverna skulle i princip varenda kille och en stor del av tjejerna åka på böter för knivinnehav. De har den för att kunna försvara sig uti fall att…

  Så lyckad är vår knivlag.

  När mina barn gick på högstadiet för 15 år sedan på Östermalm blev ett antal ungar knivskurna varje år, ibland i skolan ibland på fritiden…

 5. Niklas skriver:

  Man ser ju emellanåt hantverkare på stan, som har en eller två knivar på sig helt öppet. Då borde de ju också dömas för brott mot knivlagen, enligt samma logik.

  Angående mannen med skruvmejseln, så borde han väl ta med sig skruvmejseln in till tinget, då domaren uppenbarligen hade en skruv lös 🙂

 6. Tosca skriver:

  Efter vad jag läst om domar kring denna lag så har även en hantverkare dömts när han hade kniv på sig när han skulle vittna vid tinget.
  För att överhuvudtaget kunna transportera kniv i en bil måste den ligga i bagageutrymmet.
  För att förstärka bilden av att det är ett verktyg kan det dessutom vara bra att förvara den i en verktygslåda.

 7. Risto Matinen skriver:

  Va, “dömdes enligt knivlagen för att han hade en kniv i dörrfacket på sin bil“! Man tror inte sina ögon. Jag har alltid kniv i bilen, normalt i bagageutrymmet men får kolla så att jag inte någon i dörrfacket, under sätet eller handskfacket. Risken för att bli påkommen lär dock vara minimal…

  Enligt lagen:
  1 § Knivar, andra stick- och skärvapen och andra föremål som är ägnade att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa får inte innehas på allmän plats, inom skolområde där grundskole- eller gymnasieundervisning bedrivs, eller i fordon på allmän plats.

  Den av mig fetade texten tar väl bort grunden för åtal och dom. Han hade inte kniven i bilen för att begå brott.

  Dessutom finns:
  4 § Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot 1 eller 2 § skall dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. I ringa fall döms inte till ansvar.

  Om det jag skrev ovan, av någon underlig anledning, inte anses vara relevant, är det i §4 av mig fetade text uppenbart att inte ens åtal skulle väckas. Hur är det med läsförståelsen bland de som åtalar eller dömmer? Ingen med IQ >dubbla skonumret borde varken åtala eller fälla i detta fall.

  Har de bara fått för sig att skärpa tillämpningen av “knivlagen”, utan stöd i lagtext? Kan det ev. ha något att göra med “Risksamhället”, som Mats förtjänstfullt beskriver i en annan artikel?

  Det är värre än vad som framgår i Mats artikel. Läs: http://svenskjakt.se/Start/Nyheter/2014/05/rattsfall-om-kniv-i-bil-paverkar-jagare/

  Kort så åtalades han för att ha haft en kniv i dörrfickan och en i bagageutrymmet. Fälldes för båda i tingsrätten, men friades för bagagekniven av hovrätten. Tur/bra var väl det senare, för hur i helskotta skulle man kunna få hem en kniv från affären?
  Hur ska en billös få hem en kniv, även en kökskniv, från affären? Det borde ju anses förbjudet med denna imbecilla lag. Bort med klåfingriga lagar och personer!

 8. Anon skriver:

  Det underligaste är att detta vansinne så gott som aldrig tas upp i den offentliga debatten.

Kommentarer är stängda.