Antropocen individualism

Den redovisade matrisen nedan visar följande: 1. Vad individen kräver av sig själv samt vad denne har för förutsättningar att åstadkomma detta. 2. Vad samhället kräver av medborgarna och vad medborgarna har för förutsättningar att åstadkomma detta. 3. Vad naturen kräver av livet och vad livet har för förutsättningar att åstadkomma detta.
Jag har översatt förutsättningar till intresse, eftersom det troligen är den viktigaste förutsättningen för att nå ett visst mål. ”Vilja slår klass” brukar man säga inom sportens värld. Nu senast visat av Sarah Sjöströms andraplats på 100m fritt i sim -EM

Börjar man med att fråga naturen får man inget konkret svar. De som tror det gör det utifrån sitt eget antagade om intrinsikalism. Att anstränga sig för att inte påverka naturen är ett uppgivande av det egna själv.

Börjar man med att fråga samhället får man krav om trygghet och välfärd, omhändertagande utan eget ansvar, socialismen. Att anstränga sig för att endast motsvara lågt ställda krav och i gengäld bli omhändertagen till lägsta kostnad är att ge upp sitt själv för att bli undersåte, träl. Dessa två första utgångspunkter blir en total suboptimering av individens potential och faktisk prestation.

Börjar man med att fråga individen får man svar om frihet, egenmakt, självbestämmande, äganderätt med mera. Fortsätter man där och frågar vad som händer när individen fyllt sitt pensum, sina behov, sin dröm, blir oftast svaret att kraft och resurser förs vidare till samhället och till naturen. Gynnar man individen finns förutsättningar att även de andra delarna får del av goda förutsättningar för sitt.

Men det svaret, den utvecklingen får man inte om man börjar ställa frågor och krav utifrån någon av de andra rutorna. Det svaret är otänkbart från de andra perspektiven. Därför argumenterar jag för en individbaserad antropogen livs- eller världsåskådning.

 

Individens krav på sig själv Samhällets krav på individen Naturens krav på individen
Intresse av uppfyllelse 100%! Intresse av uppfyllelse <25% ? Intresse av uppfyllelse <25%?

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.