Den svenska treenigheten

Staten, kapitalet och facket, så heter den treenighet som sedan 1930-talet ersatt fadern, sonen och den helige ande. Staten är den vårdande patriarken som förser alla svenskar med rättvis välfärd. Kapitalet är den förvaltande sonen som förser systemet med de nödvändiga pengarna. Facket är den helige ande som inspirerar det svenska folket i den rätta solidariska läran. Därefter levde folket lyckliga i alla sina dagar.

Vilken skröna! Men svenska folket vill gärna tro på den. Vi uppfostras och utbildas med den i skolan. Media beskriver verkligheten utifrån denna dogm, i synnerhet naturligtvis statsmedia. Samtliga stora partier omfamnar den. Några få obstinata rättshaverister envisas med att se verkligheten med andra ögon. Envisas med att fördöma den korporativistiska treenigheten.

Trots tillgänglig information på alla stora världsspråk om att andra sätt att organisera samhället är möjliga och även framgångsrika, väljer svenskarna sin invanda korporativism. Trots att vår elit utnämner tänkare, forskare och författare som beskriver världen med annat perspektiv till mottagare av hela världens förnämsta priser i respektive kategori, går ingen talgdank upp för folket. Eliten låter ingen insikt från dessa giganter påverka den svenska ankdammen.

Men det är klart svenska är inget världsspråk. Översättningar, när de väl görs, ger sällan den nerv till skildringen som fins i originalspråken. Treenigheten prioriterar medelmåtta framför storhet, men nöjer sig med ljummen medelmåtta något under medel. Massan nöjer sig med att sitta under sin korkek och lukta på blommorna, förväntas nöja sig med det. Närmast beordras att nöja sig så. Då kan treenigheten sköta ruljangsen utan störande moment.

Det är därför en koalition mellan S och M är utesluten. Det skulle förta dynamiken i treenigheten, det skulle avslöja den enda handen bakom alla tre dockorna. Det skulle kunna väcka något hos folket, en kraft att envetet ställa besvärande frågor.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Den svenska treenigheten

 1. Errbe skriver:

  Du har så rätt, så rätt !

 2. Samuel af Ugglas skriver:

  Hoppas att vi får tycka vad vi vill om kristendomen. Kyrkan har mig veterligen aldrig i modern tid vare sig tvingat eller konstruerat “offer”. Det gör socialisterna för att rättfärdiga sin egen överlevnad!
  Mats, som vanligt, lättbegripligt och rakt på sak, tack för det.

 3. Thomas Gunnarson skriver:

  Du menar att du inte vill se en samlingsregering för att inte myten skall avslöjas?
  Jag hoppas på en samlingsregering i så fall, så att slöjan för ögonen faller…

  • mats skriver:

   Nja, det var inte min avsikt att uttala en preferens för eller emot samlingsregering. Får dock tillstå att jag alltid varit emot, av principiella skäl. Men det är klart skulle du ha rätt i att den rådande ordningen brakar samman om så sker, då kanske det ändå vore ett plus!

Kommentarer inaktiverade.