Världens barnrikehus

Så sent som 1950 utgjorde afrikanerna 9% av Jordens befolkning. Vid halvseklet 2050 kommer Afrika att ha en miljard barn (under 18 år), enligt en färsk rapport från UNICEF. Vid sekelskiftet 2100 kommer 40% av världens befolkning att vara afrikansk, beräknad till 4,2 miljarder. Det sätter ett annat ljus på problemet med exempelvis båtflyktingar som kommer till Italien.

Vi tror att människans urhem stod i Afrika. Vi tror att det varit minst tre stora utflyttningsvågor därifrån under (för-)historien. Förmodligen har de alla haft sin grund i ökat befolkningstryck på den afrikanska kontinenten. De förra gångerna var det inte så stor skillnad, teknologiskt och organisatoriskt mellan utvandrarna och folken i de områden de kom till. Men nu är skillnaderna ganska stora.

Jo, jag vet att utvecklingen går fort, urbanisering och i viss mån industrialisering sker även där. Visst har de afrikanska flyktingarna i de flesta fall gått i skola och fått en grundutbildning. Men mer än så har de inte med sig. Hela 30% av Afrikas barn lever idag i konfliktområden, gränskrig, inbördeskrig, klanfejder, maktstrider. Det är markant att där fundamentalistisk islam breder ut sig följer konflikter i dess spår. Självklart önskar de flesta av dessa barn att de fick andra möjligheter. Självklart påverkar dessa konflikter deras möjligheter att utvecklas till fungerande samhällsmedborgare.

De som kommer på andra vägar, via högre utbildning och arbete, utgör inget problem för mottagarländerna. Men de som kommer illegalt, insmugglade eller som flyktingar tillhör de fattigaste och svagaste. En del kanske många, är unga och starka, men vi har inte längre några jobb för unga och starka männniskor, oavsett varifrån de kommer. Hos oss pågår fortfarande en rasande utfasning av manuella jobb. Exempelvis svenska Huddig, som just inlett export till USA, ersätter med en maskin och tre mans besättning ett antal specialiserade maskiner och en arbetsstyrka på 28 man vid spårbyten på järnväg.

Den afrikanska utvecklingen trotsar de mönster vi sett i övriga världen, att med ökat välstånd och utveckling sjunker antalet barn per kvinna. Den prognos man gjorde för bara några år sedan har redan visat sig vara grovt fel. Afrikanska kvinnor föder barn som om det vore en tävling. Hans Rosling får börja ändra sina föreläsningar. Den afrikanska kurvan planar inte ut som förväntat.

Vad detta betyder för framtiden vet jag inte. Men att det har betydelse, det förstår jag. Det känns som om någon apterar en krutdurk. Då ber vår statsminister Reinfeldt svenskarna att öppna sina hjärtan. Det är humanistiskt vällovligt, men är det realpolitiskt förståndigt?

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 svar på Världens barnrikehus

 1. robert skriver:

  Så här ser birth rate utvecklingen ut i Syd Afrika:

  http://www.theglobaleconomy.com/South-Africa/Birth_rate/

  Men Afrika är stor, större än vad man får för sig när man tittar på vanliga kartor.

  http://plancksconstant.org/blog1/iamges/sub11/true-size-of-africa.jpg

  /robert

  • mats skriver:

   Jo, Afrika är stort. Därför skrev jag ut ordet kontinent för att alla ska förstå att vi inte talar om ett enda land. Sydafrika är ett extremt land inom den afrikanska kontinenten, liksom Egypten och Nigeria är extrema länder på andra sätt. Ett afrikanskt medelvärde säger inte så mycket om hur det är i enskilda länder.
   Det intressanta med UNICEFs rapport är att de sett sig föranledda revidera sin tidigare prognos så snart efter att den förra publicerades och med så annorlunda version av utvecklingen. En prognos med det utfall som presenteras är något som hela världen måste förhålla sig till. Det är inte en ”intern” afrikansk angelägenhet. I synnerhet om utfallet stämmer med prognosen.

 2. robert skriver:

  ”Den afrikanska utvecklingen trotsar de mönster vi sett i övriga världen, att med ökat välstånd och utveckling sjunker antalet barn per kvinna.”

  Har du källa på det?

  /robert

  • mats skriver:

   Läs rapporten från UNICEF. Länken finns högst upp.

   • robert skriver:

    Jag har läst rapporten.

    ”Africa’s average fertility rate is in decline, and has been for
    decades. But its rate of decline is slow and the continent’s
    fertility rates remains far higher than anywhere else in the
    world. On current trends, this trend will continue at least
    until mid-century. Fertility in Africa will drop from around 4.7
    children per woman in 2010–2015 to 3.8 in 2025–2030, and
    to 3.1 by 2045–2050, and further decline to 2.1 children per
    woman by the end of the century.” (s. 20, se också Fig, 8)

    Läste du rapporten?

    /robert

    • mats skriver:

     Ja, och du citerar ju själv att utvecklingen i Afrika avviker från den i övriga världen. ”Men utvecklingen för sjunkande (reproduktion) är långsam och kontinentens reproduktionstal förblir väsentligt högre än någon annan stans i världen.”

     Tycker du att jag feltolkat det på något avgörande sätt?

     • robert skriver:

      ”Den afrikanska utvecklingen trotsar de mönster vi sett i övriga världen, att med ökat välstånd och utveckling sjunker antalet barn per kvinna. Afrikanska kvinnor föder barn som om det vore en tävling.”

      Antalet barn per kvinna har varit stadigt sjunkande i flera decennier så när du påstår motsatsen låter det onekligen lite märkligt.

      /robert

 3. robert skriver:

  Ju snabbare det planar ut desto bättre, världen är knappast underbefolkad. Det är vi nog alla överens om.

  /robert

Kommentarer är stängda.