Alla kulturer är inte likvärdiga

Jag avslutade gårdagens inlägg med följande påstående: “Islam däremot, är jämfört med vår kultur en trasig kultur. Det är ett systematiskt värre fel. Det vore ett fruktansvärt misstag att ersätta vår kultur med en mindervärdig och trasig variant.”

Det verkar ju som om jag menar att alla kulturer inte är likvärdiga. Det är också precis vad jag menar. Jag har hyst den uppfattningen länge och jag tycker att den blir allt lättare att försvara. Låt mig förklara. Om alla kulturer vore likvärdiga skulle man kunna byta ut hela eller delar av exempelvis vår kultur mot något annat och resultatet skulle förbli oförändrat.

Det torde vara uppenbart för alla att så inte skulle bli utfallet. Det gäller hela spektret, från mänskliga rättigheter, till ekonomisk utveckling, tekniska innovationer, utbildning, demokratin, myndigheternas funktion och infrastrukturens skick. Därmed inte sagt att det inte finns saker vi kan inspireras av i andra kulturer och förbättra. Det gör det säkert.

I Japan, Kina och Israel finns detaljer som fungerar bättre än i Sverige. Vissa bitar ur deras utbildningssystem skulle med lite tillpassning till svenska förhållanden med säkerhet ge ett bättre utfall än det vi har i den svenska skolan idag. Men jag kan inte se något i islamsk kultur som skulle göra Sverige bättre. Och nej, vi kan inte frälsa den muslimska världen genom att flytta hit alla muslimer och göra svenskar av dem. Det går 100 muslimer på varje svensk, så det är ett övermäktigt utväxlingsförhållande.

Kulturers olika värde gäller inte bara kulturella skillnader i religiös uppfattning eller mellan religiösa system. Jag ser även kulturella skillnader mellan exempelvis kommunism, socialism, frihetlig liberalism, konservatism och kapitalism. Vi är ganska många som ser att kombinationen frihetlig liberalism, kapitalism och liten opartisk rättsstat som behandlar alla lika fungerar ganska bra. Men det finns de som tror att statligt ägande av produktionsmedlen i kommunistisk anda, med centraliserad planering och fördelning av såväl arbete som varor är en bättre kultur. Verkligheten har visat att det inte stämmer. Val av kultur gör verklig skillnad i både vardag och fest.

Vi som har insett att inte alla kulturer är likvärdiga och därför har utmanat marxismen på det kulturella området får utså mycket spott och spe från deras sida. De kallar oss omväxlande konspirationsteoretiker och extremhöger. Förmodligen visar dessa falska beskyllningar på att vi för kulturmaxisterna kommit obehagligt nära sanningen. (Notera att texten på Wikipedia är skriven av kulturmarxister som inte vill acceptera sanningen om sig själva.) Det svenska etablissemanget, kulturmarxistiska politiker i samförstånd med likaledes kulturmarxistiska mediaarbetare, måste förmås att lämna sina uppdrag eller öppna sina sinnen för kulturens verkliga värden. Ingetdera lär de göra självmant.

Nu försöker de hävda att alla män världen över uppfostras till våldtäcktsmän. Det lär vara en del av deras (männens) uppväxtmiljö. Men kulturmarxisterna nekar frenetiskt till att uppfostran och uppväxtmiljö kan sammanfattas med begreppet kultur. De vägrar erkänna att det är några skillnader alls mellan olika kulturer. Det är en gigantisk blind fläck kulturmarxisterna har.

Men om det inte är kultur, alltså miljö, då måste det rimligen vara arv och genetik. Det vill säga den del av verkligheten som kulturmarxister hatar mest av allt, eftersom den inte i Lysenkos anda låter sig fostras till förändring. Att få en kulturmarxist att erkänna det är förmodligen komplett omöjligt. När de inser att de målat in sig så fullständigt i ett hörn skulle de sannolikt välja att svälja sin dolda cyanidkapsel. Precis som deras föregångare, KGB-marxisterna, var instruerade att göra.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 svar på Alla kulturer är inte likvärdiga

 1. Ulf Hellbacken skriver:

  Med det enorma inflödet av invandrare till Sverige, varav flertalet tillhör islam, har de ”otrogna” svenskarna redan blivit de slavar som betalar skatt till de invaderande muslimerna för att de ska kunna “få lov” att kunna leva i sitt eget land. Allt enligt den kultur som den islamiska staten tillämpar på de människor som faller offer för deras hänsynslöshet och grymhet.

  Det är en skrämmande utveckling som befolkningen har sålt sig till genom sin rädsla att inte våga kritisera de kulturmarxistiska medlöpare som styr politiken i Sverige idag. Man ska inte inbilla sig att det är en humanistisk lek som folk uppmanas till att delta i. Så ser inte mänskligheten ut i de länder som exporterar s k flyktingar till omvärlden. Den värld de kommer ifrån är helt annorlunda till den trygga kultur som svenskarna under decennier lärt sig att leva i.

  Flertalet flyktingar är människor som vuxit upp under konstant förtryck i destruktiva diktaturer, där ingenting annat än brutal makt förhärskat under århundraden. Det fungerar inte att spela “Fia med Knuff” med sådana kulturer. Det har historien visat otaliga gånger under tidernas lopp. Vi befinner oss nu i ett sådant läge att det är högst osäkert vilken kultur som kommer att “ta hem spelet”? Med den infantila politiskt korrekta kulturelit som styr Sverige och Europa idag, så kommer det att ta mycket lång tid att vända utvecklingen eller om det någonsin kommer att gå?

  • mats skriver:

   Ja, det är en kamp mot klockan att väcka européerna för att den självgoda humanismen i själva verket innebär kapitulation för något inhumant.

  • Upprörd fastighetsägare med mark och skog skriver:

   Satte mig och titta på en dokumentärserie om bärgare “Vägen hjältar” .
   Trodde aldrig jag skulle få se något så deprimerande. Ett helt parkeringsgarage skulle tömmas på utbrända privata bilar. Utbrända bilar utanför också. Krigszon? Nej, Stockholm! I Djursholm hade flera blivit av med ratten på sina bilar, för att tjyvarna ville åt attraktiva airbags. Händer tydligen hela tiden. Allt fördes utomlands och försvann snabbt. Olösta brott alltihop.

   Tack EU, tack Reinfeldt och Löfvén/Romson med er fria invandring.
   Ni är helt galna.

 2. Tege Tornvall skriver:

  Kanske avgörande tankeexperiment: Antag att ett marxistiskt eller nazistiskt parti vinner makten i ett allmänt val, bildar regering och börjar genomföra det program det gick till val på. Kommer det alls att hålla sig till konstitutionen och hålla val när det blir dags igen? Och kommer det att snällt och stilla avgå, om det förlorar valet?

  Ett aktuellt exempel är Maduros trixande i Venezuela. Illavarslande! Vart går Polen, Ungern, Ryssland, Turkland?

  • mats skriver:

   Varken Hitler eller Mussolini avgick frivilligt. Lenin, Stalin, Mao och Castro erbjöd inga alternativ. Det är väl svar nog?

 3. Upprörd fastighetsägare med mark och skog skriver:

  Många av dem som nu stoltserar med hur duktiga och politiskt korrekta de är kommer att ångra det i framtiden. De har bidragit till nedgången i vårt land och jag tror det nu blir allt tydligare för fler och fler. Det kan inte vara roligt att gå till historien som en godtrogen idiot. För att citera uråldrig nordisk visdom:

  Fänaden dör,
  fränder dö,
  själv dör du likaledes;
  ett vet jag som aldrig dör:
  domen som fälls om den döde.

  • mats skriver:

   Eyvind Skaldspillirs Mannamäle, undrar hur många översättningar det finns av den? Den där var ny för mig.
   Tycker min egen är ganska bra, eftersom antalet stavelser i varje strof och rimmen stämmer bra med originalet.

   Fä dör
   frände dör
   skepp gå i kvav
   blott ett aldrig dör
   dom över död mans grav
   (fritt efter Eyvind Skaldspillir 960)

 4. Sten-Arne Persson skriver:

  Gå in på SVT-play och lyssna på debatten igår kväll kl.22:00 i kanal 1 angående synen på vår svenska kultur, alla män är lika dana det är ingen skillnad var de än kommer ifrån tyckte ordföranden i Vänsterpartiets Storstockholmsavdelning Seluah Alsaati extrem feministdebattör.
  Politiska redaktören på Göteborgs-Posten Alice Teodorescu en mycket klok ung kvinna var behållningen av den debatten. En invandrare som berikar Sverige. Debatten ligger i slutet på programmet.

  • mats skriver:

   8 minuter kvar så kommer de in i studion. Alice var som vanligt rakast och bäst påläst.
   Notera för övrigt hur SVTs publik INTE applåderade Alices inlägg! Propaganda kan bedrivas på många olika sätt.

 5. Upprörd fastighetsägare med mark och skog skriver:

  Skandalen är ett faktum. Utrikesministern låtsas vara en kvinna av folket när hon smiter förbi bostadskön.
  Tidningsrubrikerna avlöser varandra.
  Om facktoppar som super på medlemmarnas bekostnad och Sosse-adel som smiter förbi bostadskön.
  Att Sosse-topparna benhårt försvarar systemet trots dess katastrofala följder blir plötsligt mer förståeligt. De slipper ju att bekymra sig över bostadsbristen. Det är bara att prata med Annelie Nordström på Kommunal om man behöver ett kontrakt.
  Så gjorde Margot Wallström som är ett offer för den svåra bostadssituation som hennes eget parti har skapat. Som om hon inte närsomhelst skulle kunna kliva in på ett mäklarkontor och lägga några av EU-miljonerna på en bostadsrätt.
  Det är ett hyckleri som kräver svets-visir.
  Kommunal, förbundet med miljonrullningen och spritnotorna i fackförbundet Kommunal, vilket fick kassören Anders Bergström att avgå och utlösa sin tvåmiljonersfallskärm.med en halv miljon medlemmar, har en ledning som inte skött sig och det kommer säkert att komma fler avslöjanden framöver.
  Alla vet också att det inte är första gången något sådant händer. Det som skett handlar inte bara om bristande moral hos några individer utan om ett mer grundläggande fel i många fackförbund:

  Bristen på insyn och kontroll från medlemmarna.
  Det går inte att komma ifrån eller blunda för. Och det går givetvis inte att försvara.

  Nu måste hela ledningen avgå

 6. Rutger skriver:

  När många diskuterar kultur verkar de inte ha klart för sig allt ryms i detta begrepp. Det grundläggande i kulturen är vårt språk och vårt förhållningssätt till varandra och vårt levnassätt. Förhållningssätt som innefattar både oskrivna lagar och Sveriges rikets lag. Många blandar ihop beskrivningar av kulturen som romaner, opera och dikter med kulturen själv. De som arbetar med beskrivningar av kulturen kallar sig kulturarbetare, en helt felaktig benämning. Kultur är det ingen som arbetas upp, det är det som sker bland de vanliga människorna.

  Ta operan Carmen som ett exempel. En beskrivning av människor som hellre tittade på tjurfäktning än som gick på opera. Den handlar kärlek och kulturkrockar. Operan domineras visserligen av Carmens starka personlighet, men berättar egentligen historien om don José. I operans början är han en blyg ung man, som har byggt upp sitt liv på förhållandet till modern. Det planerade äktenskapet med Micaëla är inget annat än en förlängning av hans barndomsidyll. Men sen kommer Carmen in i bilden förvrider huvudet på honom och resten är olycklig kärlek som slutar med döden. Det handlar om vanliga människor och olika kulturer med olika synsätt på livet.

  En del tycker att när de tittar på sådana beskrivningar av vanliga människors liv ägnar de sig år finkultur, klär upp sig, smuttar på ett glas vin i pausen. Det tittar på och fängslas av hur vanliga spanjorer, soldater och zigenare beter sig, människor som kultureliten egentligen tycker saknar kultur. (Musiken understryker känslorna på ett ypperligt sätt. Gillar själv sådan musik).

  Förutom kultur, beskrivning av kulturen så finns det sådant som jag vill kalla kulturella piruetter. Framträdande och iögonfallande företeelser som ex vårt midsommarfirande, luciafirande. Österrikarna klär sig i lederhosen och joddlar men inte varje dag liksom svenskarna inte går i luciaskynken varje dag.

  En del som Mona S som inte fattat detta med kultur ser midsommarfirandet som ett exempel på den töntiga svenska kulturen. Hon har inte förstått vad kultur är. Lite fler synpunkter på vår kultur finns här http://rutgerstaaf.blogg.se/2015/october/det-politiska-vackelsemotet-2015-10-13.html
  och http://rutgerstaaf.blogg.se/2015/october/den-inhemska-kulturen-2015-10-19.html

  • mats skriver:

   Intressanta funderingar om kultur, som ju också betyder odling. Det vill säga de intressen och gemenskaper vi odlar.
   Man kan även säga att kultur är en social konstruktion. Vilket för att återknyta till min artikel, innebär att när feministerna försöker skylla arabiska mäns övergrepp på kvinnor, på att sådana är alla män så har de fel. För enligt feminismen är kön en social konstruktion. Det i sin tur innebär att de arabiska männens sociala konstruktion av kön och kultur med nödvändighet måste skilja sig från svenska mäns sociala konstruktion av kultur och kön. Helt enkelt för att vår kultur skiljer sig från deras.
   Om vi med matematisk logik förkortar dessa uttryck så innebär det att svenska och arabiska män bär sig olika åt för att de har olika kultur.
   Att elementära könskaraktäristiska drifter kan vara desamma innebär ju inte att de levs ut på samma sätt. Skillnaden är just hur kulturvarelsen hanterar sina drifter. Detta kan naturligtvis inte förstås av människor som tror allt är miljö och inget är arv.

   • Rutger skriver:

    Sedan kan vi ta med civilisationsgraden. Alla kulturer är inte lika civiliserade. Hur man behandlar varandra och kvinnorna är ett mått på civilisationsgrad. Ditt argument med social konstruktion är talande emot feministerna.
    Har börjat framhålla den svenska kulturen som en av världens främsta kulturer för mina elever. Vi är ett litet land som nått långt pga samarbete, tillit, god arbetsmoral och att många svenskar varit extra uppfinningsrika. I tekniken har jag framhållet för mina elever att dagens sjöfart baseras på två svenska uppfinningar. Propellern av John Ericsson och det helsvetsade fartyget som möjliggjordes av Oscar Kjellbergs moderna svetselektrod. Eleverna tycker att det är häftigt

    • mats skriver:

     John Ericsson är (såvitt jag vet) fortfarande den enda icke-amerikan som har ett eget monument i Washington DC.
     Hur många vet att Oscar Kjellbergs företag gjorde Laxå till en “världsmetropol”?
     Härligt att du förmedlar även den sortens bildning till dina elever!

     • Rutger skriver:

      Denna staty har jag inte visat för mina elever. Jag kör med statyn som står på Manhattans södra spets där John står med en monitor i handen och blickar mot frihetsgudinnan. Det imponerar på eleverna. När man bestämde sig för att ställa upp statyn letade man upp den finaste platsen och det var Battery Park. Idag kan man även sätta sina barn i en John Ericsonskola i NY.
      Det gäller att peppa våra barn inför framtiden och ge dem intressanta förebilder. På så sätt är teknikämnet viktigt men detta ämne har blivit satt lite på undantag. Vilken NO-lärare som helst har satts att undervisa i detta ämne vilket inte ger en bra undervisning. Teknikämnet är viktigt för att skapa intresse för teknikämnet på gymnasiet och för vidare teknisk utbildning. Det är ont om duktiga tekniklärare.

      En annan sak som borde framhållas mer är de uppfinnare och entreprenörer som frigjorde kvinnorna från deras hårdaste arbete som vilket mjölkmaskinen, separatorn, kylskåpet och dammsugaren gjorde. Hur många feminister har tacksamt tagit upp detta?

      Kanske värt en egen bloggpost?

Kommentarer är stängda.