Movember

Movember är en internationell företeelse som vill sätta ljuset på mäns sjukdomar. Alla de som stoltserar med ett rosa band som de köpt, eller deras företag sponsrat med, har de tänkt något på alla mustaschprydda män som börjar synas denna månad?

Tecknet för movember är att man börjat som slätrakad och från och med 1 november odlar mustasch resten av månaden. Nej, helskägg och gammalt skägg är inte godkänt! Jag är alltså inte heller godkänd eftersom jag inte minns när jag senast var slätrakad.

En poäng är att det inte kostar något. Det är frivilligt att betala till rörelsen. Kanske är det en poäng att det är en solidarisk rörelse för endast män.

Men vad ska det vara bra för? Män är ju överordnade i vårt samhälle och får den bästa vården. Nej, kanske inte. Kvinnor söker överlägset mest vård och får också mest vård i form av timmar och kronor. Om vården är sämre är svårt att mäta, vissa påstår att det är så. Klart är att fler män dör i prostatacancer än kvinnor som dör av bröstcancer.

Man kan även se det så här. Kvinnor lever flera år längre än män, kan det bero på att de får mer vård när de behöver? Det kan också vara så att män väntar längre med att gå till doktorn. Det finns de som hävdar det. Eller att män oftare begår självmord, vilket drar ner statistiken, eller har farligare jobb.

Det kan också vara så att det känns omanligt att behöva söka vård. Att män anser att det är synd att klaga. Medan kvinnor tillspetsat hellre tycker att det är synd att inte klaga, och därför får adekvat vård i tid.

Vilka skäl och orsaker vi än tror att det handlar om, visst kan det vara bra om forskningen får bättre resurser att ta reda på hur det egentligen ligger till? Även om du inte varit med från start, anlägg en mustasch, skänk en slant. Eller varför inte ge en kram till en mustaschprydd man denna månad och önska god hälsa!

 

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.