Betalt för elförbrukning

I Danmark och Tyskland betalade elproducenterna i söndags 11/1, till dem som köpte el via Nordpool. Under elva timmar var priset negativt. Som mest -5 öre/kWh i Danmark och så lågt som -11 ör/kWh i Tyskland.

Det hela är naturligtvis en konsekvens av att man installerat alldeles för mycket intermittent effekt och alldeles för lite baskraft. Här är ett exempel i svart på vitt, på en effekt av Europas energipolitik som klimatalarmister och miljöengagerade inte vill kännas vid, trots åratal av upplysning från människor sig på energiproduktion och kan räkna.

Ytterligare en tråd som faller från den redan nakne kejsarens mantel.

Det här inlägget postades i Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Betalt för elförbrukning

 1. Åke Sundström skriver:

  Negativa elpriser är förstås ett resultat av en extremt stor överkapacitet, men det överskottet gäller alla sorters elkraft, inte bara intermittent (tillfällig) effekt som vindkraft. Så din slutsats att det finns för litet s k baskraft (åretrunt-el) är oriktig. Det finns tvärtom för mycket av allt, inte bara i Danmark och Tyskland utan i synnerhet i Sverige. Halverade oljepriser förvärrar naturligtvis läget för elbolagen (och för svenska staten som ägare av det vanskötta förlustföretaget Vattenfall) men gynnar elkonsumenterna.

  Inte heller kan man lägga hela skulden på klimatalarmisterna, men särskilt korkat, förvisso, att förvärra vårt elöverskottet med hjälp av dyr vindkraft, som i huvudsak sålts på export med mycket stora förluster. Felbedömningarna är legio, från branschen, regeringar och energianalytiker. Som jag belyst i flera tidigare inlägg på denna blogg och i skriften ”Kärnkraften har gjort Sverige fattigare”.

  • mats skriver:

   Bra att du förtydligade. Jag har gått och tänkt liknande tankar, framför allt om oljepriset. Men jag fick lite bråttom att publicera när jag fick syn på dumheten dokumenterad.
   Budskapet till den ljummet intresserade allmänheten måste vara förvirrande. De säger åt oss att spara all el vi kan, samtidigt bygger de ut och producerar mer än efterfrågan.
   Men förvirring kanske är avsikten. Det passar väl in med Bezmenovs beskrivning av avsiktlig destabilisering för att kunna införa totalitärt styre.

   • Åke Sundström skriver:

    Avsikten att förvirra skulle vi kunna leva med, det är ju klimatskojarnas och partitaktikernas huvudsyssla. värre med att de 100-tals miljarder som kastas i sjön till ingen som helst nytta med vindkraftsbyggen, elnätsinvesteringar mm.

    Och har vi inte redan det totalitära styre(enpartistaten S+M) som du upplyser om att en viss Bezmenov påstår vara destabliseringens syfte?

    • mats skriver:

     Ja, är det inte likt, så säg?
     För att låna en fras från TV-serien Pistvakt. Päschkans också! Fattas bara bjärven och en hojt.

     :))

 2. Per-Olof Persson skriver:

  Vindkraften gör inte bara sig själv olönsam, utan även andra energislag. Vindkraften kräver ständigt högre subventioner ju mer el den producerar. (Men å andra sidan är det meningen att företag och människor inte ska ha råd att köpa el, enligt Mp.)

  Egentligen hade Sverige inte behövt kärnkraft om vattenkraften hade fått byggas ut. Men ifrån 1960-talet blev det en kraftig opinion emot att bygga ut vattenkraften.

  Att det kan bli överkapacitet är egentligen något naturligt – verksamheter har antingen under- eller överkapacitet. Problemen blir dock alltid större när besluten fattas av politiker som inte personligen drabbas ekonomiskt av sina beslut.

  • Åke Sundström skriver:

   Nej, Per-Olof, en så våldsam överkapacitet som den svenska är inte alls naturlig, den är tvärtom ett skolexempel på de katastrofala misstag som planekonomisk (politisk) styrning regelmässigt leder till.

   En missuppfattning också att vi på 60-talet hade varit tvungna att bygga ut vattenkraften för att kunna säga nej Palmes atomreaktorer. Om du förmår ta till dig att vi i dag har ett elöverskott på cirka 60 TWh, så inser du att 12-reaktorsprogrammet var en tragisk felinvestering. Konkret ser situationen idag ut som följer:

   Installerad elkapacitet, ca 170 KWh
   Faktisk elförbrukning ,ca 140 ”
   Normal elförbrukning
   (vid fri konkurrens), ca 110 ”
   Överskott, ca 60 ”

   Den lägre normalförbrukningen beror framför allt på att ingen eller ytterst lite elvärme hade varit aktuell på en fri marknad. Plus att några få extremt elkrävande industrianläggningar, som aluminium och ferrolegeringar, hade lagts ner.

   Gå gärna tillbaka den tidigare tråd som Mats nämner, KÄRNKRAFTEN INGEN RÄDDNING, där finns en utförligare diskussion.

Kommentarer är stängda.