Svenskt vansinne

Att en rödgrön valseger skulle slunga Sverige in i en ekonomisk dödsspiral kunde alla tänkande varelser förutse. Att vi skulle få en DÖ som skulle lämna oss i samma situation, men utan en opposition beredd att göra sitt jobb, var mer än vi kunde föreställa oss. Varje vecka redovisas nya skrämmande regeringsbeslut.

Redan i regeringsförklaringen avslöjade Stefan Löfvén att han tänkte låta MP förstöra elmarknaden. Nu kommer propositionen, Ambitionshöjning inom elcertifikatsystemet (5 februari). Den med Norge gemensamma elcertifikatsmarknaden gör dock att förändringen måste förankras med norrmännen först.

Sverige har 20 TW vindkraft i beviljade tillstånd. (Notera att det handlar om installerad effekt, hur många TWh det ger är en annan sak. I reklamen sägs ibland 30-40%, verkligheten säger 10-20%.)  Allt är dock inte byggt ännu. Nu vill regeringen bygga 30 TW till, eller åtminstone ge tillstånd till dem innan år 2020. Ändringen ska börja gälla från 2016. Det är alltså en utbyggnadstakt som får 60-talets miljonprogram att blekna.

Den kraftfulla utbyggnaden förväntas inte ha någon negativ inverkan på nästan någon, enligt regeringens (Energimyndighetens) omfattande utredning, som tagit hela två veckor att göra och resulterat i en promemoria innehållande imponerande 16 sidor. Ändringen tillför ju mer el och minskar i teorin belastningen på klimatet.

Effekterna för myndigheterna bedöms av utredningen rymmas inom budget. För elproducenter bedöms den ökade konurrensen ge nya affärsmöjligheter. För elleverantörer antas ändringen inte betyda något. För elanvändare redovisar man ett antal kryptiska uträkningar som verkar peka på försumbara kostnader. Men totalt kommer projektet att kosta mellan 6 och 12 miljarder kronor under 16 år. Domstolarna antas inte påverkas av ändringen. Förslagen bedöms inte heller påverka den kommunala självstyrelsen, brottsligheten, det brottsförebyggande arbetet, sysselsättningen och den offentliga servicen i olika delar av landet, jämställdheten mellan kvinnor och män eller möjligheten att nå de integrationspolitiska målen.

Vilken lättnad att höra att de tänkt på allt och allt kommer att ordna sig till det bästa. Men redan nu strider folk i domstol för att slippa den vindkraftsutbyggnad som ska ge 20 TW. Hur kan man tro att en utbyggnad om ytterligare 30 TW, på förmodligen mer tveksamma grunder och i ännu känsligare lägen, inte kommer att hamna i domstol oftare? Allt mer tveksamheter kommer fram om de MKB:er som redovisats till nuvarande projekt, hur kommer det då bli om ännu fler ska forceras fram? Kommunerna har idag rätt att stoppa vindkraftsutbyggnad, motsåndet växer. Ska kommunallagen ändras, så de inte kan säga nej?

De där 6-12 miljarderna, vilka är det som ska snyta dem ur näsan? Hur kan man tro att inte en sådan statlig styrning och manipultaion av marknaden kommer att påverka den allmänna ekonomin? Eller chansar Löfvén på att norrmännen säger nej? Om de gör det blir det ännu värre för oss då?

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Svenskt vansinne

 1. Sture Åström skriver:

  Den svenska elmarknaden är redan mättad. Vi har all produktionskapacitet vi behöver i Sverige.

  Att investera i mer kapacitet än vi behöver innebär kapitalförstöring. Den drabbar förstås ägarna till dagens kraftverk, de som behövs då det inte blåser.

  Problemet löser man då genom att exportera överskottselen. Vem betalar kraftledningarna till Bayern ?

  Och den elen subventionerar vi med våra elcertifikat. Vi skickar pengarna utomlands. Vem har röstat för sådant vanvett ? ? ?

  • mats skriver:

   Det är de 5-6% eller vad det var, som röstade på MP som röstade på detta vanvett!
   Dessutom har vi egentligen ingen elproduktion som släpper ut koldioxid till atmosfären, så det finns ingen som helst anledning att lägga pengar på ny sådan elproduktion av CO2-skäl. Av klimatskäl finns som bekant inte heller några skäl att sky CO2.

   Som Sture säger, med en redan mättad elmarknad finns ingen anledning för staten att fördärva marknadsmekanismerna.

 2. Niklas skriver:

  Lite O.T., men när jag läste rubriken trodde jag att du syftade på fastighetsskatten http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/dags-att-aterinfora-fastighetsskatten_4356383.svd

  Vad vindkraftverken beträffar, ser jag två stycken från min säng, vilket är två för mycket.

  • mats skriver:

   Se där! Nämnde jag inte fastighetsskatten alldeles nyligen som en av de frågor där det är att vänta en socialdemokratisk återställare?

 3. Stefan Eriksson skriver:

  “Två hål i väggen.”
  MP har en olidlig förmåga att allt som ofta ertappas med fingrarna i “syltburken”.
  Inte så farligt tänker jag, om man bortser från de andra som också hade velat ha sylt tills nästa gång det vankas pannkakor.
  Att “norpa” lite sylt då och då har inte påverkat vårt samhälle i nämnvärd omfattning.

  Då är det värre att stoppa fingrarna i ett vägg-ut-tag.
  Idag finns dessa i ett barnsäkert utförande, men tyvärr saknas ett MP-säkert sådant.
  Att som MP ge sig hän åt att pilla i uttaget och därmed till slut “kortsluta” systemet påverkar oss alla.
  Är det inte möjligt att få MP att inse de relativt enkla sammanhangen hur elen produceras / konsumeras ,är risken överhängande att det lär bli mörkt i stugorna framgent.

  Den elektron som jag använder som kraftkälla nu, är producerad någon annanstans i exakt samma nanosekund som jag nyttjar den.
  Att utöva handel med denna elektron är svårt nog ändå, utan att MP är där och “kortsluter”.
  Jag ber MP att återkomma till mig med sina argument, då de visar mig hur dom har lyckats lagra den här elektronen.
  Kan vi lagra den, kan vi också handla med den.
  Inte som nu händer att vi producerar vindel blåsiga dagar för att sedan “slänga” produkten till ingen nytta.
  Nej! . Håll MP borta från allt som har med el att göra i all synnerhet om dom är beväpnade med certifikat att pilla med.
  Risken är överhängande att “proppen” går.

 4. Stefan Eriksson skriver:

  Förresten!
  “Ha en bra namnsdag Mats ! ”
  Vankas det tårta tro?.

  • mats skriver:

   Tack Stefan och andra gratulanter! Nej ingen tårta idag. Jag går nog till skogen med motorsågen. Det börjar bli dags att bli färdig med vinterns beting.

Kommentarer är stängda.