Libido Dominante

Jag lånar ett uttryck från Judge Napolitano, som han i sin tur lånat från andra. Libidio Dominante, eller lusten att härska. Vi har den alla inom oss i olika grad och olika varianter. Jag tycker mig se tre åtskilda varianter.

Den ena är den jag själv tillhör, önskan att få bestämma över sig själv, att ha egenmakt. LD typ 1. Vi är ganska många, men inte självklart i majoritet. Det är många som vill leva enligt maximen ”leva och låta leva”. Att var och en, på eget ansvar, får bestämma över sina egna liv är den normala inställningen hos exempelvis liberaler.

Sedan finns en liten grupp, tack och lov, människor som vill ha diktatorisk makt. LD typ 2. Då och då finns det de som lyckas skaffa sig sådan. Deras framgång är vanligen begränsad, oavsett deras tid vid makten blir lång eller kort. Jag tror en anledning till deras begränsade framgång kommer sig av att undersåtarna stänger av sin produktionskapacitet i sådana miljöer. Sträng diktatur svälter ut sig själv.

Sedan finns det en mycket lite studerad, närmast bortglömd grupp maktmänniskor, de som vill ha makt via proxy. LD typ 3. Alltså de som vill att kollektivet ska stå för den exekutiva makten, men där de själva får vara med i det fördolda och dra i strängarna. Därigenom kan de aldrig ställas till svars för sina gärningar. Allt de gjort har de gjort med goda avsikter och det allmännas bästa för ögonen. Dessa är kanske de farligaste maktmänniskorna av alla.

De är svåra att bli av med. De håller varandra om ryggen. Det finns ett tivolispel där det finns ett antal hål i ett bord. Med en klubba ska man jaga och slå ned den gubbe som sticker upp ur något av hålen. Det poppar hela tiden upp nya och hur man än jagar och slår ner gubbar så hinner äman ändå aldrig få ihop tillräckligt med poäng för att vinna fruktkorgen eller nallebjörnen när tiden går ut.

Dessa människors Libido Dominante är inte mindre än de andras, det är bara mer försåtligt. I detta kamoflerade tillstånd är det också svårare att avslöja och påtala. De är mycket vanligt förekommande i media, lärosäten, fackföreningar, myndigheter och politiken, där de avlönas med allmänna medel eller pengar som skummats från andras tillgångar. Deras sätt att beskära individuell frihet är väsentligt effektivare och mer långvarigt än vad enskilda diktatorer lyckas åstadkomma. Därför de i praktiken också mycket farligare.

Det här inlägget postades i Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Libido Dominante

 1. Martin Palm skriver:

  Hej Frihetsportalen,

  Varför du stängt av möjligheten att kommentera i inlägget ”https://www.frihetsportalen.se/2015/03/assimilering/”

  Blev det för jobbigt att bli motbevisad i sitt eget tempel, ett tempel avsatt för dyrkande av bristande analys följt av förhastade slutsatser, för att stärka sin egen och andras tro?

  Hälsningar,
  Han som har fler svar att ge. Om du vågar ta emot dem.

  • matsjangdal skriver:

   Kommentering stängs av automatiskt efter fem veckor, vilket är en ovanligt generöst lång tid som kommenteringen står öppen. Det är meningen att man ska kunna gå vidare efter det.
   Vi försöker hålla oss till ämnet för varje dags artikel. Ditt sätt att låta påskina att du kan tala i guds ställe passar väl i dagens ämne, lusten att härska!

 2. Niklas skriver:

  Apropå LD typ 3, så ska ju skogsvårdslagen utredas http://www.lantbruk.com/skog/regeringen-ser-over-skogsvardslagen Skogsstyrelsens förslag http://www.skogsstyrelsen.se/Myndigheten/Om-oss/Yttranden-och-remisser/Forslag-till-andringar-i-skogsvardslagstiftningen/

  Ingen kvalificerad gissning att dessa förslag lär gynna LD typ 3?

Kommentarer är stängda.