Don’t mess with Texas!

I Texas har senaten beslutat starta en statlig bank för att nästan återinföra guldmyntfot. Nej, det är inte en centralbank för staten Texas, det är en affärsbank eller kanske snarare en råvarubank som handlar med en råvara, guld. Banken kommer att notera insatta medel i guldekvivalenter, med löfte att banken håller motsvarande mängd guld i sina valv.

Banken har börjat leta efter lämpliga lokaler och lämplig lokalisering. Man har dessutom redan kontaktat Federal Reserve bank och Fort Knox för att förbereda hemtagning av Texas guld i dessa förråd.

Vanliga texasbor kommer alltså kunna spara i guld utan att behöva investera i egna kassakåp och valv. Som det verkar kommer banken att vara öppen även för andra som vill sätta in sina pegar där. Självklart kommer de vanliga reglerna för förmögenhetsbeskattning att gälla. Om banken blir en framgång kommer det otvivelaktigt att stärka staten Texas. Texas var en självständig republik innan man anslöt sig till USA, inte ett territorium som Washington styckade av och sedan kunde omvandlas till delstat. Om jag är rätt informerad ger det Texas (och Vermont) lite speciella anslutningsvillkor till den federala staten. Något som de emellanåt utnyttjar.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Don’t mess with Texas!

  1. Samuel af Ugglas skriver:

    Det vore något för Gudrun Schyman, hon som eldar papperslappar man kallar för pengar på bästa TV tid inför ögonen på hela svenska folket.

Kommentarer är stängda.