Kalla krigets profitörer

Trump kläms hårt av konservativa krafter hemma. Dessa krafter tillhör vad som kan beskrivas med de två begreppen “militärindustriella komplexet” och “deep state”. Det förstnämnda är välkänt och redan Eisenhower varnade för dem när han överlämnade makten till Kennedy. Det andra är nyare och än så länge mindre känt och mindre väldefinierat. Det är inte lika enkelt att få syn på som militära intressen av olika slag, och därför svårare att bekämpa och sannolikt ännu mäktigare.

Dessa två intressen, som ofta sammanfaller, men inte alltid, gjorde sig starkt beroende av det kalla kriget och dikotomin i den tidens retorik. När Putin efter mötet med Trump deklarerade att det kalla kriget är över sedan länge, så är det det värsta dessa grupper kan höra. Eftersom de tjänar pengar och skapar sig själva makt på det kalla krigets retorik, så är ett farväl till det kalla kriget lika med ett tack-och-farväl till deras inflytande.

Med tanke på att den verkliga krigsrisken är så gott som obefintlig när det kalla kriget inte längre finns, är det så gott som riskfritt med dess retorik och upprätthållande av illusionen om ett kallt krig. En sådan guldgås vill de ju inte se avlivad av folkvalda presidenter och parlamentsledamöter.

Det här inlägget postades i Aktuella övriga ämnen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 svar på Kalla krigets profitörer

 1. jnhbg skriver:

  Deep State och/eller finansfamiljer och det militärindustriella komplexet styr USA. Vid 9/11 hade de ett gott samarbete med den Israeliska motsvarigheten plus deras spionorganisation Mossad.

 2. Göran skriver:

  Det är det invandringsindustriella komplexet som har tagit över. George W. Bush har hux flux blivit en förespråkare av invandring.

 3. Lars Lindeberg skriver:

  Lustigt att du nämner Ike Eisenhower som var president 2 gånger för USA!
  Han var också den värsta krigsförbrytaren genom alla tider tillsammans med det Amerikanska folket! Krigsförbrytelser har gått som en röd tråd genom Amerikas historia och den har alltid blivit nedtystad ända in idag!
  Hela Mellan Östern är idag resultatet av deras krigsbrott men det tigs bort!

  Efter kriget i Tyskland svalt Eisenhower ihjäl miljontals Tyskar och Amerika låg bakom våldtäkten av 8 miljoner Tyskor!

  https://www.youtube.com/watch?v=aSUGZ1t1_fk

  Här är våldtäkterna!

  http://library.flawlesslogic.com/massrape.htm

  Så det som sker idag är inget nytt bara en fortsättning och det är Satan Amerika som leder det djävulska!

  Amerika är den lede Satan!

  De har alltid stött kommunisterna!

  Vem som sen har makten i USA råder det ingen tvekan om!

  Titta bara på Superzionisten Donald Trump! Om det inte är han som sitter vid makten är det en annan av samma varumärke!

  • Mats Jangdal skriver:

   Ta inte i så du spricker nu, Lars!

   • Åke Sundström skriver:

    Som sagt, gärna mycket högt i tak, men gagnar det verkligen frihetens sak att här tvingas dela utrymme med LL:s nazistiska propaganda? Varför bara skämta bort tramset i stället för att betacka sig för det? Vederbörande verkar ju inte särskilt mottaglig för dina små vinkar.

    • Mats Jangdal skriver:

     Jag vill hemskt ogärna censurera. Anser att dåligt omdöme bekämpas bäst genom att den som har det får visa upp det utan redigering.
     Tror även att ironi fungerar bättre för att leda dumheten till självinsikt än indignerade attacker.
     Vi får se.

     • Åke Sundström skriver:

      Vi har fått se rätt länge nu. I detta fall delar jag inte din optimism om möjligheten att med hjälp av ironi besegra dumheten. Men beslutet är förstås ditt och bara ditt.

 4. Åke Sundström skriver:

  Kläms verkligen Trump hårt av “konservativa krafter”? Dessa är ju tvärtom, i form av hans väljarkår, mer lojala än förståsigpåarna har räknat med. Och inte kan väl “the deep state” och det gamla MI-komplexet betraktas som exempel på konservativa krafter (däremot konserverande). Det två gamla komplexen var mäktigare förr än nu. Deep state (statsapparaten) är ju f ö Trumps svurna fiender, vilket den borde vara (men inte är) även för borgerliga partier i Sverige. Så Göran har en poäng när han menar att ett migrationskomplex tagit över rollen som det dominerande (ofta tvärpolitiska) särintresset.

  Vapenproducenter kan förstås uppröras över att Putin dödförklarat det kalla kriget. Det lär dock inte bekymra Trump eftersom hans väljares uppdrag ligger på helt andra plan, bl a att omförhandla handelsavtal i syfte att eliminera ett orättfärdigt handikap (högre tullar i omvärlden än i USA) samt skrota destruktiva internationella avtal, inte minst de som berör det förmenta klimathotet. Att attackera det senaste halvseklets globala dårskaper (med socialistiska snarare än konservativa förtecken) är en gudi behaglig gärning, som förlåter ett och annat snedsteg på andra fronter.

  • Mats Jangdal skriver:

   OK, konserverande krafter kanske är en bättre beskrivning än konservativa dito, men många av dem tillhör ändå det konservativa etablissemanget.

 5. Samuel af Ugglas skriver:

  USA står för 75% av FN´s kostnader,
  USA står för 70 av NATO´s kostnader.
  Europas tullar på import från USA är de dubbla mot USA´s import tullar.
  Europa återställdes med enorma insatser från USA.
  Sverige har knappast något försvar längre och verksamma ungdomar är ett resultat av “Palmejugend”.
  Vilka är det, förutom spillrorna av ett svenskt brandförsvar som kommer oss till undsättning när svenska politiker förhindrat skogsägare att skydda våra svenska skogstillgångar?
  Fortsätt gärna att prata skit om Trump det gagnar inte socialisterna.

  • Åke Sundström skriver:

   Gåtan är val varför USA t o m under Trump fortsätter att finansiera sin egna fiender i FN och sina otacksamma vänner i Europa. Stäng penningkranarna, då blir det säkert annat ljud i gnällspikarnas skällor.

 6. matsesoc skriver:

  Den så kallade ”Russian Probe” handlar om att ryska hackers skulle ha läckt kompromenterande Email från Hillary Clinton*s privata mail server till Wikileaks. Utländskt inblandning i amerikansk valkamp är olaglig.

  USA och särskilt den amerikanske privatpersonen Georg Soros blandar sig helt officiellt in i politik, val och revolutioner över hela världen. Till exempel i Ukraina! Det är vi vana vid! Soros går in och ut som han vill i Bryssel och instruerar den Europeiska kommissionen!

Kommentarer inaktiverade.