Copyright i den digitala tidsåldern

Jag skrev i går om Georgia USA, där myndigheterna hävdar att de har copyright på lagtexten och att medborgarna därför skulle tvingas betala för att få läsa lagen.

De politikerna är inte ensamma om att komma med dumma förslag. Sådana finns i Europa också. EU-parlamentet har tänkt se över de europeiska copyrightlagarna och därför samlat in förslag från ledamöterna på vad som skulle kunna eller behöva skyddas upphovsrättsligt. Det har kommit in hundratals förslag.

Bland de förslag som lämnats in, men som faktiskt inte kommit med till slutrundan finns ett förslag att sökmotorer på internet skulle tvingas betala en avgift när de listar copyrightskyddade publikationer. Förslaget kallas ibland för Google tax, alltså Google skatt. Ett annat förslag gick ut på att tvinga sökmotorerna att i första hand presentera kvalitetsjournalistik. Nej, det var inte ett försök till censur, det var tänkt som ett sätt att fostra upplysta medborgare. Hmm!

Ett tredje skrotat förslag gick ut på att turister inte skulle få fotografera offentliga platser. Sådana bilder kallas i motionsbehandlingen för panoramafoto och motionären vill alltså ha ett generellt panoramaförbud. Eftersom skulpturer och byggnader med mera är designade av någon med upphovsrätt till dessa. Dessutom minskar ju vykortsförsäljningen när folk kan ta selfies framför Triumfbågen, Trafalgar Square eller något annat med sin telefon och skicka bilden till vänner och bekanta.

Synd att inte det förslaget gick igenom. För då hade jag kunnat sätta upp en skylt vid mosskanten på min skog och meddelat att ett fototillstånd kostar 15 kr per klick. Tänk vad förmögen jag hade kunnat bli.

Kan vi inte enas om att låsa in de där människorna där de hör hemma och inte kan skada samhället, får vi istället enas om att lämna unionen.

Det här inlägget postades i Äganderätt, Aktuella övriga ämnen, Frihet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Copyright i den digitala tidsåldern

 1. Lars Mellblom skriver:

  Undertecknad bor pa landet i Normandie, Frankrike. Ett par bröder i grannkommunen är notoriska tjuvjägare, liksom deras far och farfar var. De jagar regelbundet pa mina marker och pa grannarnas. Bröderna har till vana att med sina vapen hota markägarna och skjuta med hagel pa deras bilar. Jag har tagit foton av dem när de jagat pa grannarnas marker och pa mina. Fotona har jag visat grannarna och den lokala polisen, till vilken jag lämnade en anmälan om olaga hot, stöld av mitt minneskort till kameran och olaga jakt. Vad blev resultatet? Jo, tva polismän kom hem till mig och varnade mig allvarligt för att taga foton av tjuvjägarna i akten, därför att det skulle kränka dem och bryta mot lagen om att fotografera identifierbara privatpersoner.

  Tiden är ur led ocksa i Frankrike.

  Lars Mellblom

 2. Niklas skriver:

  Mats! Det får mig osökt att tänka på postverkets gamla förslag om porto på e-posten. Det förslaget har ju ungefär samma verkshöjd som EU-parlamentets förslag.

  Dock tror jag inte att du hade kunnat ta betalt för några fotorättigheter på din mark, då denna mark torde vara privat. Förslaget gällde ju bara offentligt ägda platser, om jag fattade det hela rätt.

  Sedan kan man ju undra vad som är kvalitetsjournalistik. Är det det samma som miljövänster-journalistik a´la SVT och SR?

  • mats skriver:

   Jo det var tänkt att gälla på offentlig plats. Men jag skulle ju kunna hävda att jag skapat denna miljö med mitt skogsbruk. Dessutom gör väl allemansrätten min skog till allmän plats. Så enda sättet att tjäna pengar på allemansrätten är väl att kräva fotoersättning om någon vill ta en bild av konstverket.

   Kvalitetsjournalistisk är nog sådan som stryker politikerna medhårs.

Kommentarer är stängda.