Det kontrafaktiska idealet

Klimatalarmister, naturvårdare med flera, kort sagt vad som i allmänhet benämns naturmuppar, utgår i sin propaganda och sitt arbete från ett kontrafaktiskt ideal. De tänker sig att naturen styrs av ett oföränderligt status quo. Även om de inte tror att naturen styrs av detta ideal, vill de själva styra naturen efter detta ideal. De verkar anse att de vet bättre än naturen själv hur naturen borde fungera.

De liknar på detta vis en del extrema religiösa riktning. I de flesta religioner ingår tesen att människan inte kan veta guds eller gudarnas vilja och planer för världen. Det är en osäkerhet man får leva med. Men det finns alltid vissa extremister som anser att de vet guds vilja och de har rätt att tvinga denna sin tolkning på resten av mänskligheten och naturen.

Det alla dessa extremister har gemensamt är att de agerar kontrafaktiskt mot grundsatserna i sin religion eller kunskaperna om naturen. De blir farliga för alla, inklusive sig själva. Kanske är det detta som är mänsklighetens största dårskap.

Det här inlägget postades i Frihet, Klimatbluffen och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Det kontrafaktiska idealet

 1. Stefan Eriksson skriver:

  Gemensamt för ”domedagsprofeter” i alla sammanhang, är och har varit ett sätt att finna sin födkrok utan att behöva arbeta därför.
  Där inte fåfängan får folk att ”lätta på börsen” , där provas möjligheten till att ”skrämma” ihop till kollekten.
  Gemensamt för de mest ”extrema extremisterna ” är och har varit den sällsynt dåliga egenskapen att på något påtagligt sätt och vis, röva till sig resurser för att bygga monument över sin gärning.

  En förhoppning om att ”i dessa upplysta tider” skulle möjligheten att lura skjortan av folk som övertygad frälsare, omintetgöras , kvarstår som just en förhoppning.
  Bristen på insikt om sakens tillstånd ger alltid mer eller mindre nogräknade ett tillfälle att med bedrägliga metoder tillskansa sig makt och medel.

  Jag kan sträcka mig dithän att bristen på insikt utvecklas till dårskap i likhet med t.ex. inkvisitionen
  som ju de med mest makt förespråkade .
  Receptet för en förbättring är:
  Mer pedagogik, mindre propaganda.

  Ps. Mats, det är ju tur att det finns falukorv, för vi blev inte feta av att springa i skogen idag. Ds.

  • mats skriver:

   Falukorv är ju inte fy skam, får man säga att det är äktsvenskt!

   Det brukar sägas om Einstein att han vid något tillfälle sa att ”genialiteten har sin begränsningar, till skillnad från universum och människans dumhet som båda är oändliga. Fast med universum är jag inte säker.”
   Osäkert om det är ett sant citat.

 2. Niklas skriver:

  Apropå fanatiska koranskolor och bibelskolor, så finns ju även denna fanatiska ”skola” http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-du-kan-gora/kalender/kurs-i-skogsaktivism-stjarnsund

  • Stefan Eriksson skriver:

   Idealisten som leder ”kursen” lyfter bara traktamente för sitt engagemang.
   Lättare så då det ju är i princip skattefritt.

   Det funnes utan tvekan behov av kurser som förmedlar kunskap om hur man förebygger förekomsten av den här typen av ”skadeinsekter”.

 3. Niklas skriver:

  Jo, en anti parasitkurs vore välbehövlig. Annars är ju grundprincipen att sök och röj bort-metoden borde vara tillämplig.

Kommentarer är stängda.